Κωνσταντίνος Καντιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κωνσταντίνος Καντιώτης ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και φαίνεται να πραγματοποίησε σπουδές στην Πάδοβα. Εν συνεχεία μετέβη στη Ρωσία, όπου εργάστηκε, μεταξύ άλλων, σε διάφορες διοικητικές θέσεις στο υπουργείο εξωτερικών καθώς και ως γραμματέας του Ιωάννη Καποδίστρια την περίοδο 1816 - 1820.[1] Υπήρξε, ήδη από νωρίς, μέλος της Φιλικής Εταιρείας καθώς και μέλος τεκτονικής στοάς.[1]

To 1820 για τις ανάγκες της προετοιμασίας της επανάστασης μετέβη στο Κισινάου (Κισνόβι), όπου εντάχθηκε στο επιτελείο του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Μετά την κήρυξη της επανάστασης μετέβη μαζί με τον Αλέξανδρο Καντακουζηνό στην Τεργέστη με τελικό προορισμό την Πελοπόννησο.[2] Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, σταμάτησε μαζί με τον Καντακουζηνό στο Λάιμπαχ, όπου ελάμβανε χώρα το ομώνυμο συνέδριο των μελών της Ιερής Συμμαχίας.[3] Αν και δεν συναντήθηκε με τον Καποδίστρια, πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Νέσελροδ.[4] Από την Τεργέστη κατευθύνθηκε στην Πελοπόννησο ως μέλος του επιτελείου του Δημητρίου Υψηλάντη. Σύντομα, όμως, εγκατέλειψε την Ελλάδα για να εγκατασταθεί αρχικά στην Ιταλία και εν συνεχεία στην Κέρκυρα, αν και ο αρχικός προορισμός του ήταν η Ρωσία, η οποία, όμως, του είχε απαγορεύσει την είσοδο λόγω της συμμετοχής του στην ελληνική επανάσταση.[5] Λόγω της εκδήλωσης της επαναστατικής του ιδιότητας, ο Καποδίστριας φαίνεται να είχε απομακρυνθεί από τον Καντιώτη με αποτέλεσμα η προσωπική τους σχέση να ατονίσει.[1]

Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε διάφορα ήσοννος σημασίας διοικητικά αξιώματα όπως αυτό του λιμενάρχη Αίγινας το 1828.[1]Το 1830 επέστρεψε στην Κέρκυρα.[1]

Απεβίωσε στην Κέρκυρα το 1840. Ήταν παντρεμένος και είχε μία κόρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Παναγιωτόπουλος, Βασίλης (2019). Κωνσταντίνος Καντιώτης, Κερκυραίος, Ελάσσων Φιλικός, Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. σελ. 126. 
  2. Παναγιωτόπουλος, Βασίλης. Κωνσταντίνος Καντιώτης, Κερκυραίος, Ελάσσων Φιλικός, Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας. σελ. 80. 
  3. Παναγιωτόπουλος, Βασίλης. Κωνσταντίνος Καντιώτης, Κερκυραίος, Ελάσσων Φιλικός, Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας. σελ. 117. 
  4. Παναγιωτόπουλος, Βασίλης. Κωνσταντίνος Καντιώτης, Κερκυραίος, Ελάσσων Φιλικός, Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας. σελ. 89. 
  5. Παναγιωτόπουλος, Βασίλης. Κωνσταντίνος Καντιώτης, Κερκυραίος, Ελάσσων Φιλικός, Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας. σελ. 117.