Κωνσταντίνος Βατάτζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Βατάτζης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Περίοδος ακμής12ος αιώνας
Οικογένεια
ΟικογένειαΒατάτζαι
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός και Στρατοπεδάρχης

Ο Κωνσταντίνος ο Βατάτζης ήταν βυζαντινός στρατηγός στα τέλη 11ου αρχές 12ου αιώνα, που είναι γνωστός από συναξάρια για την ζωή του εγγονού του και αυτοκράτορα Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη[1].

Ο Κωνσταντίνος αναφέρεται κάτοικος Ορεστιάδος της Αδριανούπολης, όπου προέρχεται και ζούσε η οικογένεια των Βατάτζηδων[1]. Εφόσων ήταν όντως παππούς του Ιωάννη πιθανότατα ήταν και πατέρας του Βασιλείου. Ο Κωνσταντίνος από κάποιες πηγές αναφέρεται στρατηγός του θέματος Θρακησίων, και όπως λένε τα συναξάρια, πριν το 1204 όταν η αυτοκρατορία έπεσε στους Λατίνους και διοικητής του Θέματος αναφέρεται ο αντικαταστάτης του, κάποιος Λαπαρδάς[1], βέβαια γνωρίζουμε ότι την περίοδο αυτή διοικητής των Θρακησίων ήταν ο Βασίλειος. Την περίοδο αυτή τα συναξάρια μιλάνε για μεγάλα κατορθώματα επί των Τούρκων και Φράγκων από τον Κωνσταντίνο[1]. Επίσης αναφέρεται, το 1143, με το αξίωμα του στρατοπεδάρχη επί αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Θρακικό κέντρο, Θρακικά, Θρακικα, σύγγραμμα περιοδικόν, έκτακτον τεύχος, Παράρτημα Γ΄τόμου, Αθήναι 1981, Τυπογραφείο Α.Ε.Ε. Νέα Ελληνική ΗΩΣ, σελ. 222
  2. Νικόδημου του Αγιορείτου, Συναξαριστές των 12 μηνών του ενίαυτου, Αθήνησι 1868, σελ 192