Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας
Θάνατος526
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ιστορικός[1]
ποιητής[1]
Οικογένεια
ΤέκναGalla of Rome
ΓονείςQuintus Aurelius Symmachus
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
πολίαρχος

Ο Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος (πέθανε το 526 μ.Χ.) ήταν Ρωμαίος αριστοκράτης, ιστορικός και οπαδός του Χριστιανισμού της Νίκαιας, έγινε προστάτης της κοσμικής μάθησης και κατόπιν Ρωμαίος Ύπατος (485 μ.Χ.).[2] Στο Σχίσμα που ακολούθησε με το θέμα της παπικής εκλογής υποστήριξε τον πάπα Σύμμαχο, ο ίδιος και ο γαμπρός του Βοήθιος εκτελέστηκαν για προδοσία. Ο Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος ανήκε στην Οικογένεια των Συμμάχων, μια από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες οικογένειες στην Αρχαία Ρώμη. Ο πατέρας του Κουίντος Αυρήλιος Σύμμαχος διετέλεσε Πρόξενος (446). Ο Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος είχε τρεις κόρες, υιοθέτησε αργότερα τον μικρό Βοήθιο όταν πέθανε ο πατέρας του. Ο Βοήθιος παντρεύτηκε την κόρη του Ρουστικιάνα με την οποία απέκτησε δύο γιους τον Σύμμαχο και τον Βοήθιο που έγιναν και οι δύο Σύμβουλοι (522 μ.Χ.). Ο Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος διορίστηκε Σύμβουλος (485 μ.Χ.), το τρίτο γνωστό μέλος της οικογένειας που κατείχε αυτό το αξίωμα. Η οικογένεια του Μέμιου Σύμμαχου είχε μακρόχρονη παράδοση με την στήριξη της στην Θρησκεία στην αρχαία Ρώμη, ο παππούς του Κόιντος Αυρήλιος Σύμμαχος απαιτούσε την επιστροφή του Βωμού της Νίκης στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Ο ίδιος ωστόσο ήταν φανατικός Χριστιανός, ενδιαφέρθηκε τόσο για την χριστιανική Θεολογία και στις διαμάχες για την εκλογή του πάπα. Στην διάρκεια της αμφιλεγόμενης εκλογής του πάπα Σύμμαχου ο ίδιος και ο Ανίκιος ήταν οι μόνοι που υποστήριξαν τον νόμιμο πάπα απέναντι στον αντίπαλο του αντίπαπα Λαυρέντιο.[3]

Με τον Μέμιο Σύμμαχο έφτασε ο Ρωμαικός πολιτισμός στο αποκορύφωμα του, ο ίδιος έγραψε την Ρωμαική ιστορία σε 7 τόμους, το έργο του ωστόσο χάθηκε εκτός από μια παράγραφο που διέσωσε ο Ιορδάνης ο Αλανός. Το έργο του ήταν τόσο πλούσιο που το αναφέρει ακόμα και ο Μακρόβιος στο έργο του «Υπομνήματα στο Όνειρο του Σκιπίωνα», υπάρχει ένα αντίγραφο διορθωμένο από το ίδιο το χέρι του.[4] Οι βασιλείς της Ιταλίας Οδόακρος και Θεοδώριχος ο Μέγας είχαν καλές σχέσεις μαζί του, διορίστηκε Πολίαρχος (476-491), Σύμβουλος (485), Πατρίκιος (510) και έφτασε στο αξίωμα του προέδρου της Γερουσίας. Η επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη στην οποία ο Πρισκιανός του αφιέρωσε μερικά ποιήματα θεωρήθηκε από τον βασιλιά Θεοδώριχο ως προδοσία. Ο Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία και εκτελέστηκε έναν χρόνο μετά την θανάτωση του γαμπρού του Βοήθιου (526).[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Perseus Project. catalog.perseus.org/catalog/urn:cite:perseus:author.1352. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2019.
  2. Noel Harold Kaylor; Philip Edward Phillips (3 May 2012), A Companion to Boethius in the Middle Ages, BRILL, σ. 8
  3. Stevens, Susan T. (1982). "The Circle of Bishop Fulgentius". Traditio. 38: 338
  4. Hedrick, Charles W. (2000). History and Silence. University of Texas Press. σ. 183
  5. Boethius (2000). The Consolation of Philosophy. Translated by P. G. Walsh. Oxford University Press. σ. 14

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hedrick, Charles W. (2000). History and Silence. University of Texas Press.
  • Martindale, John R., and John Morris, "Symmachus (9)", Prosopography of the Later Roman Empire, vol. 2, Cambridge 1980.
  • Noel Harold Kaylor; Philip Edward Phillips (3 May 2012), A Companion to Boethius in the Middle Ages
  • Polara, Giovanni, Memmio Simmaco e il teatro, in Farmhouse Alberto Paulo and Paniagua David (eds.), Ways of Approaching Knowledge in Late Antiquity and the Early Middle Ages. Schools and Scholarship, Nordhausen, 2012 (Studia Classica et Mediaevalia, 8).