Κορρελλιανή παράδοση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κορρελλιανή Παράδοση της Wicca[1] (Correllian Nativist Tradition Αρχειοθετήθηκε 2020-10-24 στο Wayback Machine.) είναι Νεοπαγανιστική Θρησκεία με στοιχεία Σαμανισμού, Ερμητισμού, Πνευματισμού και Wicca.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κορρελλιανή Ιθαγενής Παράδοση της Wicca ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1879 από την Επίτιμη Orpheis Caroline High Correll. Τότε βέβαια ήταν γνωστή ως Ιθαγενής Παράδοση. Η Caroline High Correll υπήρξε ιδιαίτερα χαρισματική ενορατική και πνευματική θεραπεύτρια.

To Correllium: επίσημο σύμβολο της Κορρελλιανής Παράδοσης

Η ίδια ήταν απόγονος Αμερικανών ιθαγενών και ήταν αυτά τα στοιχεία που ενσωμάτωσε όταν προχώρησε στη δημιουργία της Κορρελλιανής Παράδοσης ενώ δεν έλειπαν στοιχεία από ερμητικές πρακτικές, ευρωπαϊκή Μαγεία και Πνευματισμό.

Για τα πρώτα εκατό χρόνια, η παράδοση ήταν άκρως μητριαρχική και οικογενειακή που σήμαινε πως δεν μπορούσαν να ενταχτούν σε αυτή μέλη που δεν ανήκαν στην οικογένεια είτε εξ αίματος είτε εξ αγχιστείας. Όλα αυτά θα άλλαζαν όμως το 1979 όταν το Συμβούλιο της Παράδοσης δόμησε το πρώτο Νέο Συμβούλιο με επικεφαλής άντρα και γυναίκα και άρχισαν να ανοίγουν τις πόρτες τους σε μη συγγενικά πρόσωπα.

Το 1992, έπειτα από ανάγκη δημιουργίας μιας σταθερής και οργανωμένης εκπαίδευσης για το Ιερατείο της Παράδοσης, εκδόθηκαν τα βιβλία Ιερατικής Εκπαίδευσης των τριών Βαθμών και αργότερα εντάχτηκαν σε δια αλληλογραφίας μαθήματα. Το 2000 με την λειτουργία του Witchschool, τα μαθήματα διατέθηκαν ηλεκτρονικά και η εξάπλωση των διδασκαλιών της Κορρελλιανής Παράδοσης της Wicca ήταν ραγδαία.

Στις Η.Π.Α., που είναι και η βάση της Κορρελλιανής Παράδοσης, υπάρχουν δύο σώματα που εκπροσωπούν την Κορρελλιανή Παράδοση. Η Κορρελλιανή Ιθαγενής Παράδοση (CNT – Correllian Nativist Tradition) που ασχολείται με την Εκπαίδευση και Μυητική Διαδικασία και η Εκκλησία της Κορρελλιανής Παράδοσης Α.Ε. (CNCI Inc – Correllian Nativist Church International Inc) με την Εκκλησία να διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση σε διεθνές επίπεδο ενώ σε συνεργασία γίνεται η διαχείριση όλων των θεμάτων που απαιτούνται και προκύπτουν για την ομαλή λειτουργία της.

Το 2007 υπήρξε ένα μεγάλο σχίσμα[2] καθώς διαπιστώθηκε πως ο τότε Διευθυντής της Εκκλησίας της Παράδοσης ασχολούνταν με πρακτικές που ήταν καταδικαστέες και απορριπτέες από την Κορρελλιανή Παράδοση της Wicca και από την Κοινότητα των Νεοπαγανιστών γενικότερα. Μετά από μια περίοδο αναταραχών, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και η λειτουργία της Παράδοσης συνεχίζει σταθερά έκτοτε.

Πλέον, αριθμούνται Ναοί, ΠρόΝαοι και Ιεροφυλάκια στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ωκεανία ενώ Ιερείς και Ιέρειες της Κορρελλιανής Παράδοσης μπορούν να βρεθούν και σε χώρες που δεν λειτουργούν Ναοί.

Τα Πιστεύω της Κορρελλιανής Παράδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κορρελλιανή Παράδοση της Wicca δεν διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες Παραδόσεις της Wicca από την άποψη πως πιστεύει στη Θεά και στο Θεό ως απόρροια της Πρωταρχικής Θεότητας που καμιά φορά συσχετίζεται με το Χάος. Αυτό που ίσως την διαφοροποιεί είναι πως εστιάζει ιδιαίτερα στην Φιλοσοφική και Εσωτερική ερμηνεία των γεγονότων.

Γιορτάζει τον Τροχό του Έτους, τιμώντας τις 8 Ιερές Γιορτές που ονομάζονται Sabbats και είναι:

  • Samhain – 1η Νοεμβρίου
  • Yule – 21-23 Δεκεμβρίου
  • Imbolc– 1η Φεβρουαρίου
  • Ostara – 20-23 Μαρτίου
  • Beltane – 1η Μαΐου
  • Litha – 21-23 Ιουνίου
  • Lughnasadh – 1η Αυγούστου
  • Mabon – 20-23 Σεπτεμβρίου

Παράλληλα γιορτάζει και τις φάσεις της Σελήνης σε ειδικές τελετές που ονομάζονται Esbats. Συνήθως γιορτάζονται οι φάσεις της Νέας Σελήνης και της Πανσελήνου.

Όλες οι γιορτές σχετίζονται με την αγροτική ζωή και τον κύκλο της Γης και υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις που συνοδεύουν τον εορτασμό αυτών.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει και για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων, υπάρχουν ειδικοί ρόλοι που μοιράζονται. Επικεφαλής της Παράδοσης είναι ο/η Καγκελάριος και ακολουθούν ο Πρώτος Ιερέας και η Πρώτη Ιέρεια. Έπειτα υπάρχουν το Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων και το Συμβούλιο των Witan.

Ο Καγκελάριος, ο Πρώτος Ιερέας, η Πρώτη Ιέρεια και το Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων αποτελούν μη εκλέξιμες θέσεις και διορίζονται άπαξ από το Συμβούλιο των Witan και άνω. Το Συμβούλιο των Witan αποτελείται από όλους τους Επικεφαλής Ναών της Παράδοσης.

Κάθε Ναός έχει την δική του διοίκηση και μοντέλο διαχείρισης αλλά δεν μπορεί να καταπατά τα βασικά πιστεύω της Κορρελλιανής Παράδοσης αλλιώς παύει να αναγνωρίζεται ως μέλος της Παράδοσης. Οι Επικεφαλής των Ναών είναι Αρχιερείς – έχουν δηλαδή τον Τρίτο Βαθμό Ιεροσύνης – ή εκπαιδεύονται για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους και μέχρι τότε είναι υπό την αιγίδα κάποιου Αρχιερέα που θα ορίσουν ο Πρώτος Ιερέας και η Πρώτη Ιέρεια.

Κάτω από τους Ναούς υπάρχουν τα Ιεροφυλάκια και οι ΠρόΝαοι.

Οι ΠρόΝαοι είναι Ναοί που βρίσκονται σε δοκιμαστική περίοδο πριν αναγνωριστούν πλήρως ως Ναοί και στο διάστημα αυτό αξιολογούνται για τις δράσεις και την συμπεριφορά τους απέναντι στη κοινότητα/χώρα που ανήκουν.

  • Τα Ιεροφυλάκια είναι η χαμηλότερη σε τάξη δομή εκπροσώπησης που υπάρχει στην Κορρελλιανή Παράδοση. Αυτά διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
  • Επίσημα Ιεροφυλάκια που δημιουργούνται με τη προοπτική να δράσουν ενεργά στη κοινότητα/χώρα που ανήκουν
  • Εξειδικευμένα Ιεροφυλάκια που έχουν ως σκοπό λειτουργίας ένα συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. Θεραπευτικό κέντρο)
  • Προσωπικά Ιεροφυλάκια που δημιουργούνται για να έρθουν κοντά μέλη της Παράδοσης σε μια χώρα και να μελετούν παρέα, να γιορτάζουν αλλά δεν μπορούν να δράσουν σε επίπεδο ευρύτερο

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2017 ο μόνος Κορρελλιανός Ναός, ο Ναός του Όφιου Ερμή ο οποίος από τις 23 Αυγούστου 2023 αποχώρησε από την Κορρελλιανή Ιθαγενή Παράδοση μετά από ενδείξεις και κατηγορίες πως η Διοίκηση της Παράδοσης έχει μετατρέψει τον οργανισμό σε cult.

Γιατί «της Wicca»;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ερώτηση που συζητιέται είναι κατά πόσο η Κορρελλιανή Παράδοση εντάσσεται στη Wicca αφού δεν έχει άμεση μυητική σχέση με την Wica του G. B. Gardner. Ο όρος χρησιμοποιείται λόγω των κοινών πεποιθήσεων και πρακτικών όπως αργότερα έφεραν στην ενεργό δράση οι μαθητές του Gardner, ο Alexander Sanders και ο Reymond Buckland που την δεκαετία του ’60 ταξίδεψαν στην Αμερική (Καναδά και H.Π.Α) και διέδωσαν τις αρχές που είχαν λάβει.

Αλλαγές και κατηγορίες για Cult[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Ιουλίου 2023, ο Εν Ενεργεία Πρώτος Ιερέας της Παράδοσης, Phoenix Williams, απέστειλε e-mail σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου των Witan για να ενημερώσει πως η Καγκελάριος της Κ.Ι.Π. Stephanie Neal έχει καθαιρεθεί με έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2023. Στην συνέχεια ακολούθησε e-mail από την Εν Αποστρατεία Πρώτη Ιέρεια που καθαιρούσε την Stephanie Neal από Εν Ενεργεία Πρώτη Ιέρεια.

Οι πράξεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς άρχισαν να αποκαλύπτονται διάφορες πληροφορίες σχετικά με δράσεις που είχαν γίνει από τον Προηγούμενο Καγκελάριο Don Lewis και τον κολλητό του Ed Hubbard ή Ed the Pagan. Παράλληλα τα e-mails αυτά κυκλοφόρησαν και σε δημόσια θέα από τον Phoenix με αποτέλεσμα ένα ζήτημα πρωτίστως διοικητικό να γίνει στόχος συζήτησης από όλα τα μέλη. Η τεχνική θύμιζε το σχίσμα του 2006 αλλά σε αντίθεση με τότε πολλοί Επικεφαλής συνεργάστηκαν και άρχισαν να ζητάνε απαντήσεις.

Κλήθηκε το Συμβούλιο των Witan όπου δεν δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και μέχρι τέλη Αυγούστου δεν είχε γίνει καμία δράση αποκατάστασης της Αλήθειας για τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί. Η διαδικασία αυτή έφερε όμως στην επιφάνεια κι άλλα ερωτήματα περί οικονομικών ατασθαλειών αλλά και μεθόδων χειρισμού και λασπολογίας σε όποιον εναντιώνεται.

Ενώ οι Επικεφαλής της Παράδοσης αρνιούνται τις κατηγορίες της συμπεριφοράς τους ως Cult[4], είναι αξιοσημείωτο πως πρώην Πρώτος Πρεσβύτερος[5] και η Αρχειοφύλαξ της Παράδοσης μαζί με άλλους, εκθέτουν στοιχεία πολύ χαρακτηριστικά για τέτοιες συμπεριφορές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Correllian-Nativist Tradition». Wicca Wiki (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2020. 
  2. «The Correllian Crack-Up | Paganism». The Wild Hunt (στα Αγγλικά). 26 Οκτωβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2020. 
  3. «Correllianismo» (στα es). Wikipedia, la enciclopedia libre. 2023-08-23. https://es.wikipedia.org/w/index.php?title=Correllianismo&oldid=153266160. 
  4. Κωνσταντίνος, Αρχ (16 Αυγούστου 2023). «Ιστορικό Εξέλιξης». Ο Όφιος Ερμής. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. «Correlliangate». templodragon.org. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023.