Κοντόα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 4°54′23″S 35°46′47″E / 4.90639°S 35.77972°E / -4.90639; 35.77972

Κοντόα ή
Κοντόα Μτζίνι
Τοπική ονομασία Kondoa ή Kondoa Mjini
Πόλη
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. η Περιφέρεια Ντοντόμα (σε σκούρο πράσινο).
Χάρτης της Περιφέρειας Ντοντόμα. Σε κόκκινο διακρίνεται η Περιοχή Κοντόα.
Χάρτης της Περιφέρειας Ντοντόμα. Σε μπορντό διακρίνεται η πόλη Κοντόα.
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Κεντρική
Περιφέρεια Ντοντόμα
(Dodoma Region)
Περιοχή Κοντόα
(Kondoa District)
Επιφάνεια 25,25 km²[1]
Πληθυσμός 14.382 (2012)[1]
Πυκνότητα Πληθυσμού 593,1 / km² (2012)[1]
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 41xxx
Κωδικός κλήσης 026
Δικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας http://dodoma.go.tz/

Η Κοντόα (αγγλ./σουαχ. Kondoa) είναι πόλη και διοικητικό τμήμα που ονομάζεται επίσης και Κοντόα Μτζίνι (Kondoa Mjini (σουαχ.))[Σημ. 1] ή σπανιότερα Kondoa Urban (αγγλ.). Βρίσκεται στην Περιοχή Κοντόα (Kondoa District), στην Περιφέρεια Ντοντόμα (Dodoma Region) της Τανζανίας.

Η πόλη Κοντόα[Σημ. 2] είναι η πρωτεύουσα της Επαρχίας Κοντόα. Τα περισσότερα κτήρια της τοπικής κυβέρνησης, έχουν κτιστεί κατά την περίοδο της Γερμανικής Αποικιοκρατίας. Στην πόλη υπάρχουν επίσης Επαρχιακό Νοσοκομείο, τρία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης O-Level,[Σημ. 3] δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θηλέων A-Level[Σημ. 4] και ένα Αγροτικό Κολλέγιο. Υπάρχει επίσης Γεωπονικό Κολλέγιο εκπαίδευσης διδασκάλων, όπως επίσης και ένα παράρτημα της Τράπεζας NMB.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Εθνική Απογραφή της Τανζανίας, ο πληθυσμός του Τμήματος Κοντόα (Kondoa Ward) κατά το 2012, ήταν 14.382 κάτοικοι,[2] ενώ σύμφωνα με την αντίστοιχη απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της ήταν 21.878 κάτοικοι.[3]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της είναι ημίξηρο.[Σημ. 5] Η εποχή των βροχών[Σημ. 6] είναι από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου και η Κοντόα έχει ελάχιστη έως καθόλου βροχή για το υπόλοιπο του έτους. Ο καιρός είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ζεστός. Η πόλη έχει μία θερμή πηγή η οποία προμηθεύει πόσιμο νερό για πολλούς κατοίκους της. Επίσης, υπάρχει και ένας ποταμός, ο οποίος διασχίζει την πόλη, αν και κατά τους μήνες της ξηρασίας, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό πάνω από το έδαφος. Πάνω από τον ποταμό, υπάρχει μία στέρεη γέφυρα.

Εθνότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φυλή Ράνγκι (Rangi tribe) είναι η πολυπληθέστερη εθνική ομάδα στην Κοντόα και η τοπική τους γλώσσα είναι τα Κιλαάνγκι (Kilaangi). Καθώς ήταν στάση σε μία αρχαία διαδρομή καραβανιών, η Κοντόα έχει και μια αξιόλογη μειονότητα από μη-Ιράνγκι κατοίκους.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έχει περίπου 70% Μωαμεθανούς και 30% Χριστιανούς, ενώ οι οι θρησκείες των αυτοχθόνων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Οι σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων είναι καλές.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ασφαλτοστρωμένος οδικός άξονας T5 από τη Ντοντόμα προς το Μπαμπάτι, διασχίζει την πόλη.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Προφέρεται Κο-ν(ου)-ντό-α Μ(ου)-τζί-νι
  2. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την αγγλική-σουαχίλι γραφή έναντι της ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η αγγλική-σουαχίλι ονομασία Kondoa όσο και η ονομασία Kodoa, στα ελληνικά γράφονται ως «Κοντόα». Η αναγραφή λοιπόν της αγγλικής-σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Κο-ν(ου)-ντό-α» και όχι ως «Κο-ντό-α» (γιατί δεν είναι Kodoa αλλά Konda). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της αγγλικής-σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η αγγλική-σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
  3. Σημαίνει Ordinary Level (Κανονικό - Συνηθισμένο Επίπεδο), πρόκειται για εκπαιδευτική διαβάθμιση που υπάρχει στο αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα και που μεταλαμπαδεύτηκε στην Τανζανία (ως πρώην αποικία της Αγγλίας).
  4. Σημαίνει Advanced Level (Προχωρημένο - Προηγμένο Επίπεδο), πρόκειται για εκπαιδευτική διαβάθμιση που υπάρχει στο αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα και που μεταλαμπαδεύτηκε στην Τανζανία (ως πρώην αποικία της Αγγλίας).
  5. Δηλ. ημιάνυδρο.
  6. Στα Σουαχίλι, η μακρά περίοδος των βροχών είναι γνωστή ως "μασίκα" ("masika").
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Thomas Brinkhoff (4 Φεβρουαρίου 2014). «KONDOA MJINI Urban Ward in Central Tanzania». City Population. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2022. 
  2. «Census 2012». National Bureau of Statistics. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2016. 
  3. «2002 Population and Housing Census General Report». Government of Tanzania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2008. 
  4. «Dodoma Roads Network» (PDF). Tanroads. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2016.