Κονβέκτορας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο κονβέκτορας είναι συσκευή, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θέρμανση δωματίου (χώρου) είτε και για μόνιμη θέρμανση κατοικίας. Παρόλα αυτά έχει γίνει γνωστός στην αγορά ως συμπληρωματική οικονομική θέρμανση, που εξοικονομεί ενέργεια.

Τοποθετείται στο χώρο είτε ως επιτοίχιος είτε επιδαπέδιος με ειδικές βάσεις.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κονβέκτορες διαθέτουν ειδικό θερμοστάτη και μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα σε κάθε δωμάτιο ενός σπιτιού ή ενός μεγάλου γραφείου εταιρίας και είναι ασφαλείς για παιδιά και κατοικίδια.

Αποτελούνται από μια ηλεκτρική αντίσταση με περίβλημα από αλουμίνιο, που αποτελεί και το σώμα του θερμοπομπού, και ένα μηχανικό ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη.

Βασίζονται στο φαινόμενο της μεταφοράς θερμότητας και λιγότερο στο φαινόμενο της ακτινοβολίας όπως τα σώματα υπερύθρων. Πιο συγκεκριμένα, ο ψυχρός αέρας του δωματίου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του χώρου, εισέρχεται στο κάτω μέρος του κονβέκτορα και θερμαίνεται από την ειδική ηλεκτρική αντίσταση που βρίσκεται μέσα στον κονβέκτορα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, ο ζεστός αέρας υψώνεται και βγαίνει από τον κονβέκτορα προς τον χώρο του δωματίου, με φυσική κυκλοφορία, ανεβάζοντας γρήγορα τη θερμοκρασία της οικίας.

Η έξοδος του αέρα από τον κονβέκτορα γίνεται από ειδικά σχεδιασμένα πτερύγια, τα οποία, αν είναι δυνατό, μπορούν να έχουν μια μικρή κλίση προς τα κάτω για πιο αποδοτική και ομοιόμορφη διάχυση του αέρα στο δωμάτιο και για να εμποδίζεται η είσοδος της σκόνης στον κονβέκτορα.