Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας (Μπακντάς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΚΚ Συρίας
الحزب الشيوعي السوري
Ίδρυση1986
Διάσπαση απόΚομμουνιστικό Κόμμα Συρίας
ΈδραΔαμασκός, Συρία
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Ακροαριστερά
Εθνική προσχώρησηΕθνικό Προοδευτικό Μέτωπο
Λαϊκό Συμβούλιο
3 / 250
Ιστότοπος
http://www.syriancp.org/
Πολιτικό σύστημα Συρίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας (αραβικά: الحزب الشيوعي السوري) είναι κομμουνιστικό κόμμα στη Συρία. Το κόμμα προέκυψε από τη διάσπαση του αρχικού Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας το 1986 και σχηματίστηκε από την φατρία ενάντια στην Περεστρόικα με επικεφαλής τον Χαλίντ Μπακντάς. Ο Χαλίντ Μπακντάς πέθανε το 1995 και τον διαδέχθηκε ως γραμματέας του κόμματος του ο Γουισάλ Φαρχά Μπακντάς. Την εποχή της Άνοιξης του Δαμασκού το 2000, το κόμμα ξεκίνησε να δημοσιεύει μια εφημερίδα με τίτλο Σαούτ αλ-Σάαμπ ("Φωνή του λαού").

Κοινοβουλευτικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Συρία το 2007, το κόμμα κέρδισε 5 έδρες. Στις εκλογές του 2012, το κόμμα ήταν σε θέση να κερδίσει 3 έδρες και έλαβε 8 έδρες στο Λαϊκό Συμβούλιο.[1] Το κόμμα είναι εταίρος συνασπισμού του κυβερνώντος Κόμματος Μπάαθ στο Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο. Μέλη κατηγορούμενα για τροτσκισμό, ίδρυσαν το Κόμμα Λαϊκής Θέλησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Waziruddin, S. Saleh (18 Ιουνίου 2012). «Communist Parties Win 11 Seats in Syrian Parliamentary Elections». Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]