Κολοσσοί του Μέμνωνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα δύο κολοσσιαία αγάλματα τού φαραώ Αμενχοτέπ/Αμένοφη Γ΄.

Ο Κολοσοί τού Μέμνωνα, αραβ. el-Colossat ή es-Salamat είναι δύο από συμπαγή λίθο αγάλματα τού φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ (εξελληνισμένα Αμένοφη Γ΄), που βασίλευσε στην Αίγυπτο κατά τη 18η δυναστεία. Από το 1350 π.Χ. στέκονται στη Νεκρόπολη των Θηβών, δυτικά τού Νείλου και της σημερινής πόλης τού Λούξορ (αρχ. Ουασέτ/Νουτ, εξελληνισμένα Θήβες).

Το όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κολοσσοί στα σύγχρονα αραβικά ονομάζονται Κομ ελ-Χατάν, αλλά γενικά είναι γνωστοί με το ελληνικό όνομα Ναός τού Μέμνωνα από την εποχή των Ρωμαίων. Ο Μέμνων ήταν ένας ήρωας τού Τρωικού Πολέμου, βασιλιάς της Αιθιοπίας, που οδήγησε τον στρατό του από την Αφρική στη Μ. Ασία για να συνδράμει στην άμυνα της πολιορκούμενης πόλης τού θείου του Πριάμου, αλλά τελικά σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα. Ο Μέμνων (που το όνομά του -αυτός που (επι)μένει- σημαίνει ο σταθερός, ο αποφασιστικός) λέγεται ότι ήταν γιος της Ηούς (Αυγής). Σχετίζεται με τους κολοσσούς που κτίστηκαν αρκετούς αιώνες πιο πριν, καθώς αναφέρεται ότι το βόρειο άγαλμα "φωνάζει" την αυγή, έτσι έγιναν γνωστοί ως Κολοσσοί τού Μέμνωνα. Τελικά όλη η Νεκρόπολη των Θηβών έγινε γενικά γνωστή ως Μεμνώνιον, κάνοντας τον ήρωα "ηγεμόνα της Δύσης", όπως στην περίπτωση τού θεού Όσιρη, που αποκαλείτο ηγέτης της δύσης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lord Curzon: "The Voice of Memnon" in Tales of Travel (1923)
  • Rupert T. Gould: "Three Strange Sounds: The Cry of Memnon" in Enigmas: Another Book of Unexplained Facts (1929)
  • Armin Wirsching: "Excursion on transport and erection of the Colossi" in: Armin Wirsching: Obelisken transportieren und aufrichten in Aegypten und in Rom (3rd ed. 2013) ISBN 978-3-8334-8513-8