Κεδμωναίοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Κεδμωναίοι, ή Κεδμοναίοι, ή Κεδμονίτες ήταν αρχαίος βιβλικός λαός που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Τους Κεδμωναίους αναφέρει ο Μωυσής στη Γένεση.

Οι Κεδμωναίοι ήταν ένας αρχαιότατος νομαδικός λαός στη περιοχή της Συρίας που κατήλθε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή της Φοινίκης, πριν την εγκατάσταση του Αβραάμ στην αρχαία Παλαιστίνη, οι απόγονοι του οποίου καθοδηγούμενοι από τον Γιαχβέ έμελλε να υποτάξουν και αυτόν τον λαό μεταξύ άλλων εισβάλλοντας στα εδάφη τους. Οι Κεδμωναίοι φέρονταν να είχαν φυλετική συγγένεια με τους Κεναίους και τους Κενεζαίους. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν τα ονόματα αυτά να αφορούσαν ένα και τον αυτό λαό, όμως η χωριστή παράθεση των ονομάτων τους αποτρέπει αυτή την άποψη.

Πολλοί ιστορικοί ερευνητές αναφέροντας τους Κεδμωναίους ως Καδμωναίους, ή Καδμονίτες, ταυτίζουν το όνομα με τον Κάδμο, πρόσωπο της Ελληνικής Μυθολογίας, ιδρυτή της Θήβας, θεωρώντας το όνομά του ως φυλετικό δηλαδή Κεδμωναίος. Μάλιστα προχωρώντας στη σχέση που είχαν οι Ευαίοι, συγγενείς φυλετικά των Κεδμωναίων, όπου η ρίζα του ονόματος Ευαίοι πιθανώς εκ της αραμαϊκής να σημαίνει φίδι συνάγουν το συμπέρασμα ότι εξ αυτού προήλθε και ο μύθος της σποράς των δοντιών δράκοντα από τον Κάδμο, απ΄ όπου ξεφύτρωσαν δυνατοί άνδρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γένεση: Κεφ.ιε΄(15):19.
  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια τομ.ΙΔ΄, σελ.178.
  • "Ο Μέγας Συναξαριστής Ορθ. Εκκλησίας" Εκδ. 6η Αθήνα 1977, σελ.15-17.