Κατάλογος τυράννων των Συρακουσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τύραννος των Συρακουσών

Γέλων ο Συρακούσιος
Πρώτος τύραννος Γέλων ο Συρακούσιος (485 π.Χ.478 π.Χ.)
Τελευταίος τύραννος Ιερώνυμος των Συρακουσών (215 π.Χ.214 π.Χ.)

Οι Συρακούσες ήταν αρχαία Ελληνική πόλη στη Σικελία, στις ανατολικές ακτές του νησιού. Η πόλη ιδρύθηκε από Κορίνθιους εποίκους (733 π.Χ.), κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και έγινε έδρα των Ρωμαίων στη Σικελία. Ολόκληρη την περίοδο της ιστορίας της σαν ανεξάρτητη πόλη κυβερνήθηκε από τυράννους με μικρά διαλείμματα δημοκρατίας ή ολιγαρχίας. Ο Πίνδαρος υμνεί τους Δεινομενείδες ως βασιλείς, ο πρώτος που κατείχε ωστόσο επίσημα τον τίτλο ήταν ο Αγαθοκλής των Συρακουσών (304 π.Χ.)[1]

Δεινομενείδες (485 π.Χ. - 465 π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θρασύβουλος εκθρονίστηκε (465 π.Χ.) και οι Συρακούσες πέρασαν περίπου 60 χρόνια δημοκρατίας γνωστή ως Β΄ Δημοκρατία (465 π.Χ. - 405 π.Χ.) παρόμοια με αυτή που περνούσε η Αρχαία Αθήνα την ίδια περίοδο.

Διονύσιοι (405 π.Χ. - 344 π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τιμολέων (344 π.Χ. - 337 π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τιμολέων αναβίωσε μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης των Συρακουσών που συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του, η περίοδος αυτή έμεινε γνωστή ως Γ΄ Δημοκρατία (337 π.Χ. - 317 π.Χ.), ένα μικρό διάστημα κυβερνήθηκε από Ολιγαρχία.

Αγαθοκλής (317 π.Χ. - 289 π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νομίσματα δείχνουν ότι από τον θάνατο του Αγαθοκλέους μέχρι την άνοδο του Ικέτα οι Συρακούσες ίσως να πέρασαν άλλη μιά δημοκρατική διακυβέρνηση την Δ΄ Δημοκρατία (289 π.Χ. - 287 π.Χ), δεν υπάρχει καμιά άλλη πηγή για αυτή την περίοδο.

Κενό (289 π.Χ. - 276 π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερωνίδες (275 π.Χ. - 214 π.Χ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη μέρα μετά την καταστροφική Μάχη των Καννών ο μικρός Ιερώνυμος συμμάχησε με τον Αννίβα. Η συμμαχία με την Καρχηδόνα εξόργισε τους Ρωμαίους, ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος προχώρησε σε εκστρατεία και ξεκίνησε την πολιορκία της πόλης (214 π.Χ.). Ο Ιερώνυμος δολοφονήθηκε και ακολούθησε η Ε΄ Δημοκρατία (214 π.Χ. - 212 π.Χ.) μέχρι τη χρονιά που έπεσε η πόλη στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία (212 π.Χ.).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. A Dictionary of the Ancient Greek World by David Sacks, Oswyn Murray, Margaret Bunson σ. 10

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A Dictionary of the Ancient Greek World by David Sacks, Oswyn Murray, Margaret Bunson