Κατάλογος μη φιλικών χωρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της "Λίστας Μη φιλικών Χωρών" της Ρωσίας

Ο κατάλογος μη φιλικών χωρών (Ρωσικά: Список недружественных стран) είναι δημοσιευμένος από την Ρωσική Κυβέρνηση και περιέχει χώρες οι οποίες "διαπράττουν εχθρικές (μη φιλικές) ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των ρωσικών εταιριών και των Ρώσων πολιτών". Οι χώρες οι οποίες προστίθεντο στον κατάλογο υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς στις σχέσεις τους με τη Ρωσία στο εμπόριο, κ.ά.

Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 και αποτελούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Τσεχία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διεθνής κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, στον κατάλογο προστέθηκαν άλλα 49 κράτη, εκ των οποίων όλα τα μέλη-κράτη του G7, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ (πλην της Τουρκίας).

Κατάλογος χωρών και περιοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικονομικές ποινές για τις μη φιλικές χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2022, η Ρωσία ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις τοπικές επιχειρήσεις να παρέχουν μηδενική αποζημίωση σε κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από μη φιλικές χώρες. Το διάταγμα 299 τροποποίησε τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας στη Ρωσία. Οι χώρες στη λίστα μη φιλικών χωρών δεν θα λαμβάνουν αμοιβαιότητα για αγαθά που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Τον Μάρτιο του 2023 η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άτομα από μη φιλικές χώρες θα υπόκεινται σε «εθελοντικό» φόρο εξόδου έως και 10 τοις εκατό που θα καταβληθεί στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας, για την πώληση μετοχών σε ρωσικές εταιρείες.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Estonia added to Kremlin list of countries deemed 'unfriendly' to Russia». 28 Απριλίου 2021. 
  2. «Russia adds Norway to list of countries that committed 'unfriendly' acts against its diplomats». 3 Αυγούστου 2023. 
  3. Cole, Brendan (30 Μαρτίου 2023). «Putin Turns on His Former Ally as He Brands Hungary 'Unfriendly Nation'». Newsweek. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2023.