Κατάλογος ελέγχου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάγνωση από τον Κυβερνήτη του καταλόγου ελέγχου (checklist), κατά τη στάθμευση του αεροσκάφους.

Ο κατάλογος ελέγχου ή άλλως η λίστα ελέγχου (checklist), είναι ο τύπος του πληροφοριακού εργασιακού βοηθήματος, ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να μειώσει την αποτυχία (failure),[Σημ. 1] αποζημιώνοντας για τους πιθανούς περιορισμούς στη ανθρώπινη μνήμη και την προσοχή (attention).[Σημ. 2] Βοηθά στη διασφάλιση της συνοχής και της πληρότητας, κατά την εκτέλεση μιας εργασίας.

Ένα βασικό παράδειγμα είναι η «λίστα υποχρεώσεων» ("to do list"). Ένας πιο προηγμένος κατάλογος ελέγχου θα ήταν η δρομολόγηση (schedule), η οποία καθορίζει τα καθήκοντά τα οποία πρέπει να γίνουν, ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή άλλους παράγοντες.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ελέγχου κατά την διαδικασία κομποστοποίησης.
  • οι κατάλογοι ελέγχου προ της πτήσης (pre-flight checklists), βοηθούν στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών, εξασφαλίζοντας ότι δεν ξεχνιούνται τα κρίσιμα στοιχεία
  • χρησιμοποιείται στην ιατρική πρακτική, για να διασφαλιστεί ότι ακολουθούνται οι κατευθυντήριες γραμμές της κλινικής πρακτικής (clinical practice guidelines). Ένα παράδειγμα είναι η λίστα ελέγχου χειρουργικής ασφαλείας η οποία έχει αναπτυχθεί από τον Δρ. Atul Gawande, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.[1] Τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν τις χειρουργικές λίστες ελέγχου, είναι αβέβαια αλλά περιορισμένα.[2]
  • χρησιμοποιείται στον τομέα της διασφάλισης ποιότητας της τεχνολογίας λογισμικού (software engineering), να ελεγχθούν η συμμόρφωση της διαδικασίας, ο κωδικός τυποποίησης, η πρόληψη λάθους κ.ά.
  • χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία, στις λειτουργικές διαδικασίες.
  • χρησιμοποιείται στις αστικές διαφορές (civil litigation), για να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της ανακάλυψης και τα πρακτικά προτάσεων των ψηφισμάτων. Ένα παράδειγμα είναι η λίστα ελέγχου άσκησης προσφυγών ανοιχτής πηγής (open-source litigation).
  • χρησιμοποιείται από ορισμένους επενδυτές, ως ένα κρίσιμο τμήμα της επενδυτικής τους διαδικασίας
  • μπορεί να βοηθήσει στην μετρίαση των αξιώσεων εξ αμελείας, στις αξιώσεις αστικής ευθύνης να είναι σε θέση, με την παροχή των αποδεικτικών στοιχείων ενός συστήματος διαχείρισης κινδύνων.
  • ένας ορνιθολογικός κατάλογος ελέγχου, ένας κατάλογος των πτηνών, με τυποποιημένες τις ονομασίες, ο οποίος βοηθά τους ορνιθολόγους να επικοινωνούν με το κοινό, χωρίς τη χρήση των Λατινικών επιστημονικών ονομασιών.
  • ένα δημοφιλές εργαλείο για την παρακολούθηση συλλογών αθλητικών καρτών. Τυχαία εισηγμένες σε συσκευασίες, οι κάρτες του καταλόγου ελέγχου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του σετ των αθλητικών καρτών

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράδειγμα καταλόγου ελέγχου για το κλείσιμο επιχείρησης.

Οι κατάλογοι ελέγχου, συνήθως παρουσιάζονται με κενά κουτάκια στην αριστερή πλευρά της σελίδας. Ένα μικρό σημάδι ή σήμα ελέγχου, γράφεται στο αντίστοιχο κουτάκι πλαίσιο, μετά από την ολοκλήρωση του στοιχείου.

Επίσης, μερικές φορές χρησιμοποιούνται άλλες μορφές. Οι κατάλογοι ελέγχου της αεροπορίας, γενικά, αποτελούνται από ένα σύστημα και η δράση χωρίζεται από μια διακεκομμένη γραμμή και δεν έχουν ένα πλαίσιο ελέγχου, καθώς συχνά διαβάζονται μεγαλόφωνα και συνήθως προορίζονται για να επαναχρησιμοποιηθούν.[Σημ. 3]

Ανησυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπερβολική εξάρτηση των καταλόγων ελέγχου, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, όταν ασχολούνται με μια χρόνο-κρίσιμη κατάσταση, για παράδειγμα, μια ιατρική έκτακτη ανάγκη ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν πτήση. Οι λίστες ελέγχου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της κοινής λογικής. Η εντατική κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής εκμάθησης των καταλόγων ελέγχου μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση της χρήσης των καταλόγων ελέγχου με πιο ευπροσάρμοστες και ευέλικτες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η αποτυχία (failure), είναι η κατάσταση της μη πλήρωσης του επιθυμητού ή του επιδιωκόμενου στόχου και μπορεί να θεωρηθεί ως το αντίθετο της επιτυχίας.[Παρ. Σημ. 1]
  2. Η προσοχή (attention), είναι η συμπεριφοριστική και γνωσιακή διαδικασία της επιλεκτικής επικέντρωσης ενός διακριτού στοιχείου πληροφοριών, εάν κρίνεται υποκειμενική ή αντικειμενική, αγνοώντας άλλες αντιληπτές πληροφορίες. Η προσοχή έχει επίσης αναφερθεί ως η κατανομή των περιορισμένων πόρων επεξεργασίας.[Παρ. Σημ. 2]
  3. Συνήθως, οι επαναχρησιμοποιούμενες λίστες ελέγχου (όπως π.χ. στα πιλοτήρια κ.ά.), πλαστικοποιούνται για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Haynes A; Gawande A (January 2009). «A surgical safety checklist to reduce morbidity and mortality in a global population.». New England Journal of Medicine 360 (5): 491–499. doi:10.1056/NEJMsa0810119. PMID 19144931. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa0810119. 
  2. Bergs, J; Hellings, J; Cleemput, I; Zurel, Ö; De Troyer, V; Van Hiel, M; Demeere, JL; Claeys, D και άλλοι. (Feb 2014). «Systematic review and meta-analysis of the effect of the World Health Organization surgical safety checklist on postoperative complications.». The British journal of surgery 101 (3): 150–8. doi:10.1002/bjs.9381. PMID 24469615. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]