Κασσάνδρα νήσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κασσάνδρα (ίσως και Κασσάνδρεια) ήταν ένα νησί στον Περσικό κόλπο.

Η μοναδική αναφορά που έχουμε για την ύπαρξη της νήσου αυτής είναι από τον Ρωμαίο φυσιοδίφη Πλίνιο στην Φυσική του Ιστορία.[1] Κατά τα λεγόμενα του Πλινίου η Κασσάνδρα νήσος βρισκόταν κοντά στην νήσο του Αλεξάνδρου και απέναντι από την Περσίδα (νότιο Ιράν).

Επειδή το όνομα της νήσου ανάγεται στο όνομα Κάσσανδρος και Κασσάνδρα, ονόματα ελληνικά και συνήθη στους Μακεδόνες, εικάζεται ότι δόθηκε μάλλον στην Ελληνιστική περίοδο. Δεν αποκλείεται να έλαβε την ονομασία του μάλιστα από τον βασιλέα της Μακεδονίας Κάσσσανδρο (350 -297 π.Χ.), ο οποίος ήταν και σύμμαχος του Σελεύκου, αφού και οι δύο είχαν συνασπιστεί μαζί με τους Πτολεμαίο και Λυσίμαχο, κατά του Αντιγόνου. Εξ άλλου τα μέρη της Περσίδος και του Περσικού κόλπου ανήκαν τότε στον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα. Κατά μία άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του νησιού θα μπορούσε να είχε δοθεί από τον Ευήμερο που κατά παραγγελία του Κασσάνδρου ταξίδεψε στον Περσικό κόλπο και αφού πέρασε τα στενά του Ορμούζ έφτασε στην θρυλική Παγχαία νήσο (κατά μερικούς η Σρι Λάνκα).

Αν και άγνωστη η σημερινή ταύτιση της ιρανικής Κασσάνδρας, ωστόσο βάσει του Πλινίου ίσως βρισκόταν κοντά στα στενά του Ορμούζ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος Φυσική Ιστορία βιβλίο 6, κεφάλαιο 28: contra Persidem insulae Psilos, Cassandra, Aracha cum monte praealto Neptuno sacra.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Johann Gustav Droysen Ιστορία των Επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκδ. ελεύθερη σκέψις.