Καρκίνωμα NUT

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το καρκίνωμα NUT, επίσης γνωστό και ως καρκίνωμα μέσης γραμμής ΝΟΥΤ, είναι εξαιρετικά σπάνιος τύπος καρκίνου[1] που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, συνήθως εντοπίζεται στον εγκέφαλο, τον λαιμό και τους πνεύμονες. Αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, λ.χ. τους πνεύμονες και το στομάχι. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί με μεταστάσεις και στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα του σώματος.

Το καρκίνωμα αυτό είναι τόσο σπάνιο που σήμερα υπάρχουν ελάχιστα στατιστικά δεδομένα σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν νοσήσει από αυτό. Τα γενικά συμπτώματα του είναι ο πόνος, η ακούσια απώλεια βάρους, η κόπωση, ο βήχας και η δύσπνοια.[2]

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Λόγω της σπανιότητας δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για αυτό. Είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή αναπτύσσεται ταχύτατα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπιμπή, Μαίρη (14 Οκτωβρίου 2022). «Τι είναι το καρκίνωμα NUT: Το εξαιρετικά σπάνιο είδος καρκίνου με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης». ProtoThema. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022. 
  2. Θερμόπουλος, Μιχάλης (14 Οκτωβρίου 2022). «Τι είναι το καρκίνωμα NUT από το οποίο πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης». Iatropedia. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022.