Καρέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρεις καρέτος στο καρναβάλι στο Ποντένσε

Η παράδοση Καρέτο είναι μια προϊστορική κελτική θρησκευτική τελετουργία που λαμβάνει χώρα σε κάποια μέρη της Πορτογαλίας. Πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και, σε ορισμένες περιοχές, την περίοδο των Αποκριών και είναι μια από τις παλαιότερες ζωντανές ακόμα παραδόσεις στην Πορτογαλία.

Οι Καρέτος είναι νεαροί μασκοφόροι άνδρες, ντυμένοι με κοστούμια από πολύχρωμα μάλλινα παπλώματα, και ορειχάλκινες, δερμάτινες ή ξύλινες μάσκες και κουδουνίστρες στις ζώνες τους. Η Καθαρή Τρίτη και η προηγούμενη Κυριακή είναι οι μέρες που οι Καρέτος εμφανίζονται. Συγκεντρωμένοι σε ομάδες τρέχουν σε κάθε γωνιά του χωριού φωνάζοντας, τρομάζοντας τον κόσμο και «ληστεύοντας» όλα τα οινοποιεία. Ο κύριος στόχος αυτών των μασκοφορεμένων ομάδων είναι ανύπαντρες νεαρές κοπέλες, που τις αναγκάζουν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή των τοίχων και των μπαλκονιών.

Οι μελετητές συνδέουν την παράδοση του Καρέτο με αναμνήσεις τελετουργιών μαγείας που σχετίζονται με λατρείες για τη γονιμότητα της γεωργίας. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Carvalho Pereira, José Paulo. «Careto's Tradition». Careto's Tradition. www.azibo.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]