Καρέλιοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία των Καρελίων[1][2]

Οι Καρέλιοι (καρελικά: karjalaižet, karjalazet, karjalaiset) είναι Βαλτο-Φιννική εθνοτική ομάδα ιθαγενής της ιστορικής περιοχής της Καρελίας, η οποία σήμερα χωρίζεται μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας. Οι Καρέλιοι που ζουν στη Ρωσική Καρελία θεωρούνται ξεχωριστή εθνοτική ομάδα που συνδέεται στενά με τους Φινλανδούς Καρελίους, οι οποίοι θεωρούνται υποσύνολο των Φινλανδών. Αυτή η διάκριση προέκυψε ιστορικά από το γεγονός ότι η Καρελία πολέμησε και τελικά χωρίστηκε μεταξύ της Σουηδίας και του Νόβγκοροντ, με αποτέλεσμα οι Καρέλιοι να βρίσκονται σε διαφορετικές πολιτιστικές σφαίρες.

Στη Ρωσία, οι Καρέλιοι ζουν ως επί το πλείστον στη Δημοκρατία της Καρελίας, όπου αποτελούν την καθορισμένη εθνοτική ομάδα, και σε άλλες γειτονικές βορειοδυτικές περιοχές της χώρας. Μιλούν παραδοσιακά την καρελική γλώσσα και είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Υπάρχουν επίσης σημαντικοί θύλακες της Καρελίας στις περιφέρειες Τβερ και Νόβγκοροντ, καθώς ορισμένοι Καρέλιοι μετανάστευσαν σε αυτές τις περιοχές μετά τον Ρωσοσουηδικό Πόλεμο του 1656-1658.

Στη Φινλανδία, ο όρος Καρέλιοι αναφέρεται γενικά στους Φινλανδούς Καρελίους, οι οποίοι αποτελούν υποσύνολο των Φινλανδών. Υπήρχαν Καρελόφωνοι Καρέλιοι που ζούσαν στα ανατολικότερα μέρη της Φινλανδικής Καρελίας, γνωστά ως η «Συνοριακή Καρελία» (Raja-Karjala). Καθώς η Φινλανδία έπρεπε να παραχωρήσει τμήματα της Καρελίας στη Σοβιετική Ένωση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Καρέλιοι και οι Φινλανδοί Καρέλιοι που εκκενώθηκαν εγκαταστάθηκαν αλλού στη Φινλανδία. Μια μειοψηφία από αυτούς, περίπου 38.000,[3] ήταν Ορθόδοξοι Συνοριακοί Καρέλιοι, οι οποίοι παραδοσιακά μιλούσαν την καρελική. Ωστόσο, λόγω του ότι η καρελική δεν είχε αναγνωριστεί ως δική της γλώσσα από τη φινλανδική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι από αυτούς τους Καρελίους δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μάθουν φινλανδικά και πλέον μιλούν κυρίως φινλανδικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations. Greenwood Publishing Group. σελ. 368. ISBN 978-0-313-30984-7. 
  2. «The Flags of Karelia». Heninen.net. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2017. 
  3. Mäntymäki, Varpu (2017). Ryssittely loppui vasta, kun evakoiden lapset kävivät "sotaan" paikallisia vastaan – 1940-luvun Suomi sopeutti pakolaisiaan kovalla kädellä. yle.fi. Retrieved 2022-2-10.