Κίνημα για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων και των Πολιτικών Δικαιωμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κίνημα για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων και Πολιτικών Δικαιωμάτων (πολωνικά: Ruch Obrony Praw Człowieka i Obywatela, ROPCiO) ήταν δεξιά πολιτική και κοινωνική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας τον Μάρτιο 1977. Προσπάθησε να αντισταθεί στο καθεστώς, καταγγέλλοντάς το για παραβίαση των πολωνικών και διεθνών νόμων, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διακήρυξη, η οποία εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στον Τύπο στις 26 Μαρτίου 1977, υπογράφηκε από 18 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Άντζεϊ Τσούμα και ο στρατηγός εν αποστρατεία Μιετσίσουαφ Μπορούτα-Σπιεχόβιτς. Εξηγούσε ότι οι στόχοι του Κινήματος ήταν η διατήρηση και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο πραγματικός στόχος ήταν να καταπολεμηθεί το κομμουνιστικό καθεστώς του Πολωνικού Ενιαίου Εργατικού Κόμματος με νομικά μέσα. Η διακήρυξη εκδόθηκε μόλις τρεις ημέρες αφότου το πολωνικό κοινοβούλιο είχε επικυρώσει το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Το Κίνημα επικεντρώθηκε στην προετοιμασία ανοιχτών επιστολών διαμαρτυρίας προς την κομμουνιστική κυβέρνηση, στην οργάνωση νομικής και οικονομικής υποστήριξης για τις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων και στην παροχή φυλλαδίων στα μέλη της αντικομμουνιστικής αντιπολίτευσης που εξηγούσαν τα δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών των βιβλίων, που εκδίδονταν κρυφά, ήταν και τα λεγόμενα εγχειρίδια για τη σύλληψη, δηλαδή οδηγίες για το πώς να συμπεριφέρονται όταν συλλαμβάνονται από την πολιτοφυλακή. Το Κίνημα οργάνωσε επίσης ένα δίκτυο νομικών συμβούλων και εξέδωσε διάφορα περιοδικά, κυρίως υπόγεια.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1978, ένα μέρος των μελών του Κινήματος με επικεφαλής τον Λέσεκ Μοτσούλκσι εγκατέλειψε το κίνημα και ίδρυσε το κίνημα ZINO, το οποίο αργότερα διασπάστηκε σε Συνομοσπονδία Ανεξάρτητης Πολωνίας, σε Κίνημα Νέων Πολωνών και σε Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών. Το υπόλοιπο Κίνημα, μετά τη συγκρότησή του, συγχωνεύτηκε σταδιακά στις δομές της Αλληλεγγύης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]