Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (ΚΕΣ) είναι ένα ερευνητικό κέντρο του Χάρβαρντ με έδρα το Ναύπλιο στην Ελλάδα. Αδερφό ίδρυμα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Ουάσιγκτον, Π.Κ., [1] το ΚΕΣ στεγάζεται στο κτίριο Ιατρού, πρώην Δημαρχείο Ναυπλίου, στην Πλατεία Φιλελλήνων και οδό Όθωνος. Το ΚΕΣ εποπτεύεται από Διοικητικό Συμβούλιο με μέλη από Ελλάδα και Αμερική και διοικείται από τον Δρ. Χρήστο Γιαννόπουλο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΚΕΣ ιδρύθηκε το 2008 με κοινή απόφαση μεταξύ του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ. Το ΚΕΣ αξιοποιεί τη γνώση και την εμπειρία του διδακτικού προσωπικου και των ερευνητικών κέντρων του Χάρβαρντ και αποτελεί κομμάτι της «συνεχιζόμενης προσπάθειας του Χάρβαρντ να επεκτείνει τη διεθνή παρουσία του.» [2] Το Κέντρο χρησιμεύει ως σύνδεσμος για το δίκτυο διεθνών γραφείων που διαχειρίζεται το Χάρβαρντ στην Ευρώπη και στον κόσμο. Δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε ώστε να είναι προσβάσιμο και δωρεάν στο ευρύ κοινό.

Από γεωγραφική άποψη, ο ρόλος του Ναυπλίου στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας και η μακροχρόνια πολιτιστική του σημασία το καθιστούν κατάλληλο για φοιτητές του Χάρβαρντ, καθώς και για επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το Ναύπλιο γειτνιάζει με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, όπως οι Μυκήνες, ο Μυστράς, η Επίδαυρος, η Ολυμπία, η Τίρυνθα κ.λπ. Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας μετά την ανεξαρτησία και λιμάνι κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο .

Ψηφιακή βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΣ στο Ναύπλιο είναι εξοπλισμένες με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, η οποία παρέχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ και σε ορισμένες επιπλέον βάσεις δεδομένων. Η πρόσβαση είναι ανοιχτή σε όλους τους ερευνητές του Κέντρου, ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό/ακαδημαϊκό φορέα στον οποίον ανήκουν.

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών προσφέρει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και ευκαιριών σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου, φοιτητές και φοιτήτριες, πανεπιστημιακούς, αποφοίτους, ερευνητές/τριες, άτομα αφοσιωμένα στη διά βίου μάθηση, καθώς και στο προσωπικό και σε άλλους εργαζόμενους και εργαζόμενες από το Harvard και από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως. Τα προγράμματα και οι δράσεις του ΚΕΣ προσφέρονται δωρεάν και ορισμένες διοργανώνονται μαζί με άλλους φορείς, είτε του Harvard είτε εκτός αυτού.

Η έδρα του ΚΕΣ στο Ναύπλιο και τα άλλα σημεία δραστηροποίησής του σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει επίκεντρα πολιτιστικής αλληλεπίδρασης. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, φιλοξενούν δράσεις όπως αυτές:

Εκδηλώσεις και λοιπές δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, παρόλο που δίνει προτεραιότητα σε προγράμματα για τις εκπαιδευτικές κοινότητες του Harvard και της Ελλάδας, προσφέρει επίσης ένα μεγάλο αριθμό Εκδηλώσεων και Λοιπών Δράσεων, συμπεριλαμβανομένων συμποσίων, συνεδρίων, εκδηλώσεων, εισαγωγικών προγραμμάτων για τη Ψηφιακής Βιβλιοθήκη του ΚΕΣ κ.λπ. Αυτές οι δράσεις απευθύνονται σε ελληνόφωνο αλλά και διεθνές κοινό, και πολλές από αυτές είναι βασισμένες σε συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί από το Κέντρο ή γίνονται βάσει προτάσεων συνεργασίας από άλλους φορείς.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Center for Hellenic Studies». 
  2. «Harvard Worldwide». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]