Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Α'
Περίοδος15 Νοεμβρίου 1316 - 19 Νοεμβρίου 1316
ΠροκάτοχοςΛουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
ΔιάδοχοςΦίλιππος Ε΄ της Γαλλίας
Γέννηση15 Νοεμβρίου 1316
Παρίσι, Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος19 Νοεμβρίου 1316 (0 ετών)
Παρίσι, Βασίλειο της Γαλλίας
Τόπος ταφήςΒασιλική Σαιν-Ντενί
ΟίκοςΟίκος των Καπετιδών
ΠατέραςΛουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
ΜητέραΚλημεντία του Ανζού
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης Α΄ ή Ιωάννης ο Υστερότοκος (Jean Ier le Posthume, 15 Νοεμβρίου 1316 - 19 Νοεμβρίου 1316) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας, ως ο μεταθανάτιος γιος και διάδοχος του Λουδοβίκου Ι', για τις τέσσερις ημέρες που έζησε το 1316. Αν και σήμερα θεωρείται βασιλιάς, η θέση του δεν αναγνωρίστηκε μέχρι που οι χρονικογράφοι και οι ιστορικοί άρχισαν να αριθμούν τον Ιωάννη Β', αναγνωρίζοντας έτσι τη σύντομη βασιλεία του Ιωάννη Α'. Η βασιλεία του είναι η συντομότερη από οποιονδήποτε Γάλλο βασιλιά[1]. Είναι επίσης το μόνο πρόσωπο που θεωρείται βασιλιάς της Γαλλίας από τη γέννησή του και έτσι ο νεαρότερος άνθρωπος που έγινε βασιλιάς της Γαλλίας και ο μόνος που κατείχε τον τίτλο για όλη του τη ζωή.

Ο Ιωάννης βασίλεψε για τέσσερις ημέρες υπό την αντιβασιλεία του θείου του Φιλίππου του Υψηλού, μέχρι τον θάνατό του στις 19 Νοεμβρίου του 1316. Το βρέφος τάφηκε στην Βασιλική Σαιν-Ντενί. Τον διαδέχθηκε ο θείος του Φίλιππος, του οποίου η αμφισβητούμενη νομιμότητα οδήγησε στην εκ νέου επιβεβαίωση του Σαλικού νόμου, που απέκλειε τις γυναίκες από τη σειρά διαδοχής στο γαλλικό θρόνο.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνθήκες θανάτου ήταν περίεργες, κυκλοφόρησαν πολλά σενάρια το πιθανότερο από αυτά είναι ότι δηλητηριάστηκε όπως και ο πατέρας του από την πεθερά του θείου του Φιλίππου Μαώ του Αρτουά ή τον ίδιο τον Φίλιππο. [2] Οι πραγματικές αιτίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξακριβωθεί. [3] Την εποχή που ήταν έγκυος η μητέρα του στον ίδιο την αντιβασιλεία της Γαλλίας κατείχε ο θείος του Φίλιππος. Ο Ιωάννης είχε μια μεγαλύτερη τετράχρονη ετεροθαλή αδελφή την Ιωάννα Β΄ της Ναβάρρας από τον πρώτο γάμο του πατέρα του με την Μαργαρίτα της Βουργουνδίας (π. 1290-1315) αλλά ο Σαλικός νόμος της απαγόρευε να κληρονομήσει τον θρόνο.

Θρύλοι με τον ψεύτικο Ιωάννη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά χρόνια αργότερα την περίοδο της βασιλείας του δεύτερου ξαδέλφου του Ιωάννη του Αγαθού και την περίοδο αιχμαλωσίας του (1356 - 1360) εμφανίστηκε κάποιος άντρας με το όνομα Γκιαννίνο Μπαγκλιόνι που ισχυρίστηκε ότι είναι ο ίδιος ο Ιωάννης Α΄. Προσπάθησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στον θρόνο αλλά συνελήφθη και πέθανε στην φυλακή (1363). [4] Ο Τόμμασο ντι Καρπένα Φαλκονέρι ισχυρίζεται για την ιστορία αυτή ότι κατασκευάστηκε από τον Κόλα ντι Ριένζο, αρχηγό πολιτικής ομάδας για να μπορέσει να αυξήσει την επιρροή του με την τοποθέτηση του Μπαλιόνι στον θρόνο της Γαλλίας. Αμέσως μετά ο ντι Ριένζο δολοφονήθηκε (1354) και αναζητήθηκαν από τον Μπαλιόνι αποδείξεις ότι είναι πραγματικά ο Ιωάννης ο Υστερότοκος. Ο Μπαλιόνι πήγε στην Ουγγρική αυλή, συνάντησε τον Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας, ανιψιό της Κλημεντίας του Ανζού που τον αναγνώρισε πραγματικά σαν τον Ιωάννη τον Υστερότοκο, στην συνέχεια πήγε να Αβινιόν συναντήσει τον πάπα Ιννοκέντιο ΣΤ΄ αλλά εκείνος αρνήθηκε να τον δεχτεί (1360). Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να συναντήσει τον πάπα και να πετύχει την αναγνώριση του ο Μπαλιόνι συνελήφθη και πέθανε στην φυλακή (1363).[5]

Ο περίφημος Γάλλος ιστορικός Ρωσικής καταγωγής Μωρίς Ντρυόν (1918 - 2009) στο έργο του Οι καταραμένοι βασιλείς αναφέρει ότι ο Μπαλιόνι ήταν πραγματικά απατεώνας και ότι ο πραγματικός Λουδοβίκος ο Υστερότοκος δηλητηριάστηκε από τη Μαώ όπως και ο πατέρας του για να γίνει βασίλισσα η κόρη της Ιωάννα Β΄, κόμισσα της Βουργουνδίας.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Λουδοβίκος που βασίλεψε για 20 λεπτά το 1830, είχε μικρότερη βασιλεία αλλά αμφισβητείται η νομιμότητα της διαδοχής του.
  2. Magnificent Monarchs (Fact Attack series) p. 23 by Ian Locke; published by MacMillan in 1999
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2017. 
  4. Carpegna Falconieri, Tommaso di (September 19, 2008). The Man Who Believed He Was King of France. Translated by William McCuaig. University of Chicago Press. p. 224.
  5. Carpegna Falconieri, Tommaso di (September 19, 2008). The Man Who Believed He Was King of France. Translated by William McCuaig. University of Chicago Press. p. 224.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Carpegna Falconieri, Tommaso di (September 19, 2008)
  • Giesey, Ralph E. (2007). Le rôle méconnu de la Loi Salique: La succession royale, XIVe-XVIe siècles. Paris: Les Belles Lettres.
  • "Summaries of Foreign Reviews: Natura ed Arte - Giannino Baglioni". The Scottish Review

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Ιωάννης Α΄ της Γαλλίας
Γέννηση: 14 Νοεμβρίου 1316 Θάνατος: 19 Νοεμβρίου 1316
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
(Α΄ της Βαβάρρας)
Βασιλιάς της Γαλλίας

14 Νοεμβρίου 1316 – 19 Νοεμβρίου 1316
Διάδοχος
Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας
(Β΄ της Ναβάρρας)
Βασιλιάς της Ναβάρρας

14 Νοεμβρίου 1316 – 19 Νοεμβρίου 1316