Ιστορία του Βερολίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ιστορία του Βερολίνου αρχίζει με την ίδρυσή του τον 13ο αιώνα. Έγινε η πρωτεύουσα της Μαρκιωνίας του Βρανδεμβούργου το 1417 και αργότερα του Βρανδεμβούργου-Πρωσίας και του Βασιλείου της Πρωσίας. Η Πρωσία αναπτύχθηκε ταχέως τον 18ο και 19ο αιώνα και αποτέλεσε τη βάση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871. Μετά το 1900, το Βερολίνο έγινε μια μεγάλη παγκόσμια πόλη, γνωστή για τους ηγετικούς της ρόλους στην επιστήμη, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη μουσική, τα μουσεία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη διπλωματία και τις στρατιωτικές υποθέσεις. Είχε επίσης ενεργό ρόλο στην παραγωγή και στην οικονομία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καταστράφηκε ουσιαστικά από βομβαρδισμούς, πυροβολικό και άγριες ​​οδομαχίες. Ήταν χωρισμένη μεταξύ των νικητών, και έχασε τους παγκόσμιους ηγετικούς ρόλους της. Με την επανένωση της Γερμανίας το 1990, το Βερολίνο αποκαταστάθηκε ως πρωτεύουσα και ως μεγάλη πόλη.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση της ονομασίας Berlin είναι αβέβαιη. Μπορεί να έχει ρίζες στη γλώσσα των Δυτικών Σλάβων κατοίκων της περιοχής του σημερινού Βερολίνου, και μπορεί να σχετίζεται με το παλαιό πολαβικό στέλεχος berl- / birl- ("βάλτος").[1] Η λαϊκή ετυμολογία συνδέει το όνομα με τη γερμανική λέξη bär (αρκούδα). Μια αρκούδα υπάρχει επίσης στο έμβλημα της πόλης.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Berger, Dieter (1999). Geographische Namen in Deutschland. Bibliographisches Institut. ISBN 3-411-06252-5. 
  2. Steven Somers (14 Ιουλίου 2008). Those Crazy Germans!: A Lighthearted Guide to Germany. Xlibris Corporation. σελ. 12. ISBN 978-1-4535-6595-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]