Ιοάν Μανίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιοάν Μανίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1833
Τζουντέτς του Σαλάζ
Θάνατος1895
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡουμανικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
ιστορικός
δικηγόρος
πολιτικός
βιογράφος
Οικογένεια
ΣύζυγοςClara Maniu
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιοάν Μανίου (ρουμανική προφορά: iˈo̯an maˈni.u ; 10 Σεπτεμβρίου 1833 – 4 Νοεμβρίου 1895) ήταν Τρανσυλβανός Ρουμάνος δικηγόρος, πολιτικός και δημοσιογράφος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μανίου γεννήθηκε το 1833 στο Σιλαγκιμπαντατσόνι (Szilágybadacsony), Βασίλειο της Ουγγαρίας, τώρα το χωριό Μπαντατσίν, στην κοινότητα Περιτσέι, στην κομητεία Σαλάζ, στη Ρουμανία. Σπούδασε νομικά στην Πέστη και τη Βιέννη. Ο Μανίου επηρεάστηκε βαθιά από τον θείο του, Σιμιόν Μπαρνούτσιου.

Σε ηλικία 6 ετών, το 1839, άρχισε να σπουδάζει στο Σιμλέου Σιλβάνιεϊ, τα μαθήματα για το μειονοτικό γυμνάσιο των Φραγκισκανών, όπου αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο και τις 4 κατώτερες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πέρασε 8 χρόνια κάτω από την αυστηρή πειθαρχία των μοναχών. Σε αυτό το μέρος γνώρισε τον εφημέριο Αλεξάντρου Στέρκα-Σουλούτσιου και τον δάσκαλο της Ρουμάνικης γλώσσας Αντρέι Λίβιου Ποπ, που αργότερα θα επηρέαζαν τη ζωή του.

Το φθινόπωρο του 1849, πήγε στα ρουμανικά σχολεία στο Μπλαζ, όπου γράφτηκε στην πέμπτη τάξη. Ως μαθητής στο Μπλαζ, ο Μανίου έζησε πολύ σκληρά, με την «κραυγή» (η Μητρόπολη είχε μοιράσει δωρεάν ψωμί στους φτωχούς μαθητές) και επίσης, τους έδιναν δωρεάν το φτωχό «ζεάμα» (είδος κοτόσουπας) από την κουζίνα της Θεολογικής Σχολής, όπου σε καθημερινή βάση οι μάγειρες έφτιαχναν τη σούπα για τους φτωχούς μαθητές.

Το 1850 επέστρεψε στο σπίτι για διακοπές του Πάσχα, αλλά λόγω ελλείψεων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο. Έμεινε εδώ μέχρι, που παρενέβη ο πρώην δάσκαλός του, Αντρέι Λίβιου Ποπ, λέγοντας στη μητέρα του Ιλεάνα ότι θα ήταν κρίμα για το αγόρι να μείνει σπίτι, ως αγρότης, βλέποντας τους άριστους βαθμούς του. Από τις ετήσιες εκθέσεις του λυκείου παρατηρήθηκε ότι, στις τάξεις VI-VIII (έλλειπαν αυτές της πέμπτης τάξης), αλλά ο μαθητής Μανίου ήταν μεταξύ των πρώτων, σχετικά με τους βαθμούς και τη συμπεριφορά. Ξεκινώντας από την 7η τάξη, ο θείος Μπαρνούτσιου μπόρεσε να στείλει κάποια λιγοστή βοήθεια. Ένας από τους πολύ καλούς συναδέλφους και φίλους του ήταν ο Ιοάν Μίκου Μολντοβάν, ο οποίος παρέμεινε μέχρι θανάτου φίλος του και σύμβουλος της οικογένειας, μεταδίδοντας την παλιά φιλία ειδικά στον Γιούλιου Μανίου , ο οποίος, μετά από πρότασή του, διορίστηκε δικηγόρος της Μητροπολιτικής Εκκλησίας του Μπλαζ.

Παντρεύτηκε το 1865 την Κλάρα Κοροϊάν, την κόρη του ελληνοκαθολικού κληρικού Ντεμετρίου Κοροϊάν. Απέκτησαν πέντε παιδιά: Κάσσιου, Γιούλιου, Σαμπίνα, Κορνέλια και Έλενα. Το δεύτερο παιδί τους, ο Γιούλιου Μανίου, ήταν πολιτικός. Πέθανε το 1895 στο χωριό του, το Μπαντατσίν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1833 σε μια ρουμανική οικογένεια (ελληνοκαθολική), όντας γιος του Τέοντορ Μαν και της Ιλένα Μπαρνούτσιου, αδερφής του επαναστάτη Σιμιόν Μπαρνούτσιου. Ο Τέοντορ Μαν ήταν ένας αγρότης-ευγενής από το Μπαντατσίν, ένας από τους απογόνους του Λαουρέντσιου Μαν. Σε μια επιστολή προς τον θείο του, Σιμιόν Μπαρνούτσιου, στις 10 Μαρτίου 1861, ο Ιοάν Μανίου, είχε κάνει την περιγραφή του εαυτού του, στην οποία έλεγε ότι είναι ψηλός, «μόνο ότι είμαι αδύνατος και όχι χοντρός σαν τον πατέρα μου». Ο Τέοντορ Μαν πέθανε στην ακμή του λόγω πνευμονίας, από την οποία προσβλήθηκε ενώ εργαζόταν για την κατασκευή του σπιτιού του. Ο Ιοάν Μανίου ήταν μόλις 2 ετών, όταν πέθανε ο πατέρας του.

Η Ιλεάνα Μπαρνούτσιου ήταν κόρη του δασκάλου και τραγουδιστή Ιοάν Μπαρνούτσιου, που ήταν παντρεμένος με την Άνα Όρος από την Μπότσα. Ο Ιοάν Μπαρνούτσιου ήταν γιος του ιερέα Σιμιόν Μπαρνούτσιου από τη Μπότσα, ο τελευταίος ήταν επίσης γιος ιερέα και ο πατέρας του ονομαζόταν επίσης Σιμιόν Μπαρνούτσιου. Στην επιστολή που ο Ιοάν Μανίου απηύθυνε στον θείο του, Σιμιόν Μπαρνούτσιου, στις 30 Οκτωβρίου 1855, έγραψε: «Είσαι το πιστό αντίγραφο της μητέρας σου, με μόνη διαφορά το πρόσωπο της Μητέρας, που ήταν πιο στεγνό και πιο χλωμό από το δικό σου». Σε άλλο γράμμα ο Ιοάν Μανίου είπε επίσης στον θείο του: «Έχω και άλλη ανάπτυξη μέχρι τα 16 χρόνια μου, δεν είχα τίποτα άλλο παρά τη μητέρα μου, που έλεγε γλυκά λόγια. Ένα άλλο παράδειγμα αρετής, που είχα ήταν μόνο η ευγενική της συμπεριφορά, η ευγενής καρδιά της, που όλοι οι άνθρωποι θαύμαζαν». Η Ιλεάνα Μπαρνούτσιου πέθανε το 1854-1855. Ο Τέοντορ Μαν και η Ιλένα Μπαρνούτσιου απέκτησαν τρία παιδιά: τον Ιοάν, τη Σοφία (παντρεμένη με τον Τέοντορ Μαν, οικονομολόγο από Μπαντατσίν), [1] και τον Στέφαν.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιοάν Μανίου, Corespondența lui Ioan Maniu cu Simion Bărnuțiu : 1851-1864, Blaj: Tipografia Seminarului teologic Greco-Catolic, 1929.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]