Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία
Χάρτης
ΕίδοςΙνστιτούτο Μαξ Πλανκ
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°19′14″N 12°23′40″E
Διοικητική υπαγωγήΛειψία
ΧώραΓερμανία
Έναρξη κατασκευής1997
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Άποψη του Ινστιτούτου

Το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία (γερμανικά: Max Planck-Institut für-evolutionäre Anthropologie) είναι ερευνητικό ίδρυμα που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας και ιδρύθηκε το 1997. Είναι μέρος της Εταιρείας Μαξ Πλανκ.

Το Ινστιτούτο αποτελείται από πέντε τμήματα (εξελικτική ψυχολογία και συγκριτική ψυχολογία, εξελικτική γενετική, ανθρώπινη εξέλιξη, πρωτευοντολογία[1] και ανθρώπινη συμπεριφορά, οικολογία και πολιτισμός) και σήμερα απασχολεί περίπου τριακόσια τριάντα άτομα. Το τμήμα γλωσσολογίας έκλεισε τον Μάιο του 2015, μετά την αποχώρηση του διευθυντή του, Μπέρναρντ Κόμρι (Bernard Comrie).

Γνωστοί επιστήμονες που εργάζονται σήμερα στο ινστιτούτο είναι ο Σβάντε Πάαμπο (Svante Pääbo) (γενετική), ο Μίκαελ Τομαζέλο Michael Tomasello (ψυχολογία), Κρίστοφερ Μπος (Christophe Boesch) (πρωτευοντολογία), Ζαν-Ζακ Ουμπλέν (Jean-Jacques Hublin) (Εξέλιξη) και ο Ρίτσαρντ ΜακΈλρηθ (Richard McElreath) (εξελικτική οικολογία).

Εκμάθηση της γλώσσας στην πρώιμη παιδική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερευνητές του Ινστιτούτου ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο ανάλυσης για την εκμάθηση της γλώσσας στην πρώιμη παιδική ηλικία αναλύοντας πρώιμες συνομιλίες και προβλέποντας τη δομή αυτών των συνομιλιών σε μεταγενέστερα ηλικιακά στάδια. Έδειξαν ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τους δικούς τους κανόνες για την ομιλία. Αυτοί οι κανόνες είναι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για την επακόλουθη χρήση του λόγου από τις παραδοσιακές γραμματικές[2].

Παραπομπές-σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Για την ορολογία βλ. «primatology = πρωτευοντολογία». Lexilogia.gr. 7 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2016. 
  2. «Toddlers develop individualized rules for grammar». PhysOrg. 5 Οκτωβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 51°19′14″N 12°23′40″E / 51.32056°N 12.39444°E / 51.32056; 12.39444