Θεώρημα Πάππου για το εμβαδόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το θεώρημα Πάππου λέει ότι το εμβαδόν των πράσινων παραλληλογράμμων ισούται με το εμβαδόν του μπλε.

Στην γεωμετρία, το θεώρημα Πάππου για το εμβαδόν είναι ένα θεώρημα που συσχετίζεται τα εμβαδά τριών παραλληλογράμμων στις πλευρές ενός τριγώνου.

Πιο συγκεκριμένα,[1][2][3] για δύο τυχόντα παραλληλόγραμμα και στις πλευρές ενός τριγώνου , και το παραλληλόγραμμο με πλευρά ίση και παράλληλη με την , όπου το σημείο τομής των και , ισχύει ότι

Το θεώρημα παίρνει το όνομά του από τον Πάππο της Αλεξάνδρειας.

Απόδειξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχήμα απόδειξης

Θεωρούμε τις παράλληλες στην από το και το και την τομή τους με την και με την αντίστοιχα. Επίσης, θεωρούμε τις τομές της προέκτασης της με την και . Τέλος, και είναι οι τομές της προέκτασης της με την και της με την .

Τα τετράπλευρά και έχουν δύο πλευρές παράλληλες, και επομένως είναι παραλληλόγραμμα, δηλαδή .

Τα παραλληλόγραμμα και έχουν τη μία βάση κοινή και το ίδιο ύψος . Άρα έχουν το ίδιο εμβαδόν, δηλαδή . Επίσης, τα παραλληλόγραμμα και έχουν το ίδιο εμβαδόν, καθώς έχουν μία ίση βάση () και κοινό ύψος το . Επομένως, .

Αντίστοιχα, λαμβάνουμε ότι τα παραλληλόγραμμα , και έχουν το ίδιο εμβαδόν.

Τέλος, ολοκληρώνουμε με

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Eves, Howard (1958). «Historically Speaking,— Pappus's extension of the Pythagorean Theorem». The Mathematics Teacher 51 (7): 544–546. doi:10.5951/MT.51.7.0544. https://archive.org/details/sim_mathematics-teacher_1958-11_51_7/page/544. 
  2. Pamfilos, Paris. «Θεώρημα του Πάππου». Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2023. 
  3. Alsina, Claudi· Nelsen, Roger B. Charming proofs: a journey into elegant mathematics. Washington, DC: Mathematical Association of America. σελίδες 77–78. ISBN 9780883853481.