Θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα της γης στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, όπου φαίνεται ολόκληρη η Ανταρκτική και η περιοχή της.

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής είναι ο θαλάσσιος πάγος του Νότιου Ωκεανού. Εκτείνεται σε μια μεταβαλλόμενη έκταση: στο βόρειο άκρο του ωκεανού το χειμώνα και σχεδόν στη θέση της ακτογραμμής κάθε καλοκαίρι, αν και η απόσταση αυτή μειώνεται, καθώς λόγω της τήξης των πάγων βρίσκονται σε μια όλο και μικρότερη έκταση έξω από την θάλασσα κάθε καλοκαίρι.[1] Ο θαλάσσιος πάγος είναι παγωμένο θαλασσινό νερό που συνήθως έχει πάχος μικρότερο από μερικά μέτρα. Αυτό είναι το αντίθετο με μια τράπεζα πάγου, οι οποίες σχηματίζονται από παγετώνες. Υπάρχουν δύο υποδιαιρέσεις του θαλάσσιου πάγου: ο γρήγορος πάγος, ο οποίος είναι προσδεδεμένος με τη γη, και οι ροές πάγου, που δεν είναι.

Ο θαλάσσιος πάγος που προέρχεται από τον Νότιο Ωκεανό λιώνει από τον πυθμένα αντί της επιφάνειας καθώς ο Αρκτικός πάγος καλύπτεται από χιόνι στην κορυφή. Έτσι οι λίμνες που προκύπτουν από το λιώσιμο των πάγων είναι σπάνιο φαινόμενο. Κατά μέσο όρο, ο πάγος της Ανταρκτικής είναι νεότερος, λεπτότερος, θερμότερος, πιο αλμυρός και πιο κινητός από τον πάγο της Αρκτικής.[2] Δεδομένου ότι ο πάγος της θάλασσας δεν μελετάται σε μια τέτοια έκταση ανάλογη με αυτή του πάγου της Αρκτικής, είναι λιγότερο προσιτός.

Μετρήσεις του θαλάσσιου πάγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής είναι εξαιρετικά εποχιακή, εκτεινόμενη σε μια μικρή περιοχή στο πολικό καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα η έκταση του θαλάσσιου πάγου ισοδυναμεί σχεδόν με αυτή της Ανταρκτικής. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου είναι περίπου 18 εκατομμύρια τ.χλμ. κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που σηματοδοτεί το τέλος του πολικού χειμώνα, και υποχωρεί σε ελάχιστο σημείο περίπου 3 εκατ. τ.χλμ. τον Φεβρουάριο.[2][3] Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής είναι πρωτοετής πάγος, πάχους λίγων μέτρων, αλλά το ακριβές πάχος τους δεν είναι γνωστό. Η έκταση των 18 εκατομμυρίων χιλιομέτρων πάγου είναι 18 τρισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, οπότε για κάθε μέτρο πάχους, δεδομένου ότι η πυκνότητα του πάγου είναι περίπου 0,88 τερατόνοι ανά ένα εκατομμύριο κυβικό χιλιόμετρο, η μάζα των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής είναι περίπου 16 τερατόνοι (τρισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι) στα τέλη του χειμώνα.

Δεδομένου ότι ο ωκεανός έξω από την ακτή της Ανταρκτικής είναι συνήθως πολύ θερμότερος από τον αέρα πάνω από την επιφάνεια της, η έκταση του θαλάσσιου πάγου ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους ανέμους και τα ρεύματα που τον ωθούν να κινηθεί προς τα βόρεια. Εάν ωθηθεί γρήγορα, ο πάγος μπορεί να κινηθεί πολύ πιο βόρεια πριν λιώσει. Οι περισσότεροι πάγοι σχηματίζονται κατά μήκος της ακτής, καθώς ο πάγος που κινείται προς τα βόρεια αφήνει περιοχές με ανοιχτό νερό (παράκτια πολίνια), περιοχές που παγώνουν γρήγορα.

Πάχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή ο πάγος της Ανταρκτικής είναι κυρίως πρωτοετής πάγος, ο οποίος δεν είναι τόσο παχύς όσο ο πολυετής πάγος, και γενικά έχει λίγα μέτρα πάχος. Η χιονόπτωση και η πλημμύρα του πάγου μπορούν να αυξήσουν το πάχος του σημαντικά και η δομή του στρώματος του πάγου της Ανταρκτικής είναι συχνά αρκετά περίπλοκη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Arctic Sea Ice News and Analysis | Sea ice data updated daily with one-day lag». 
  2. 2,0 2,1 «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2014. 
  3. NASA (22 Μαΐου 2009). «Antarctic Sea Ice».