Θέατρο του Βάλβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέατρο του Βάλβου
Χάρτης
Είδοςρωμαϊκό θέατρο και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′40″N 12°28′43″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΑρχαία Ρώμη και Ιταλία
Commons page Πολυμέσα

Το Θέατρο του Βάλβου, λατιν. Theatrum Balbi, ήταν μία αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή στο Άρεως Πεδίον (Campus Martius) της Ρώμης. Kτίστηκε το 13 π.Χ. από τον ανθύπατο Λεύκιο Κορνήλιο Βάλβο (τον Νεότερο), πιθανότατα από τα λάφυρα μίας στρατιωτικής εκστρατείας με εντολή του Αυγούστου (Δίων Κάσσιος 54.18.2· Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Φυσική Ιστορία 36.59-60).

Πολύ λίγα αναφέρονται για το θέατρο στα αρχαία γραπτά. Η τοποθεσία του συζητιόταν για δεκαετίες, έως ότου τα κομμάτια τού -σε μάρμαρο σχεδιασμένου- χάρτη Forma Urbis Romae συνδυάστηκαν τελικά μαζί στη δεκαετία του 1960. Οι ανασκαφές του θεάτρου ξεκίνησαν το 1981 και συνεχίζονται ακόμη, ωστόσο, το κύριο τμήμα της κρύπτης ολοκληρώθηκε το 2000. Σήμερα ό,τι έχει ανασκαφεί μπορεί να ιδωθεί στο Museo Nazionale Romano Crypta Balbi (Εθνικό Μουσείο της Ρώμης), το οποίο βρίσκεται στη Via delle Botteghe Oscure, 31, (γωνία της Via M. Caetani).

Το μουσείο βρίσκεται σε αυτό, που ήταν η κρύπτη ή η αυλή στο πίσω μέρος του συγκροτήματος του θεάτρου, πίσω από τη σκηνή. Αυτή η αυλή είναι η μικρότερη από όλα τα μεγάλα θέατρα της Ρώμης. Εδώ οι θαμώνες έκαναν έναν περίπατο ανάμεσα στις πράξεις μίας παράστασης και αναζητούσαν αναψυχή. Ένας κατάλογος που διαμορφώθηκε στα τέλη του 4ου αι., κατέγραφε ότι η χωρητικότητα του θεάτρου ήταν 11.510 άτομα. [1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gregorovius, Ferdinand, History of the City of Rome in the Middle Ages, Vol. 1, (1894), pg. 45

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rendina, Claudio (1999). L'enciclopedia di Roma. Rome: Newton Compton.