Η κωμωδία της μύγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κωμωδία της μύγας
ΣυγγραφέαςΒασίλης Ζιώγας
Ρόλοι
δολοφόνος,
ανακριτής,
δεσποινίς γραμματεύς
κλόουν

Η κωμωδία της μύγας είναι θεατρικό μονόπρακτο παραλόγου του Βασίλη Ζιώγα που γράφτηκε το 1967. Θεωρείται από τα δυσκολότερα έργα του. Ανέβηκε σε πολλές θεατρικές σκηνές, εκπέμφθηκε στο ραδιόφωνο, και προβλήθηκε στην τηλεόραση.

Προσέγγιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο αυτό κατατάσσεται μεν στο θέατρο παραλόγου, εμπεριέχει όμως μια εξήγηση φιλοσοφικού επιπέδου. Χειρίζεται τα εργαλεία της φάρσας, για να συγκεράσει την κωμωδία με στοιχεία τραγικής ειρωνείας. Ο χρόνος υφίσταται παράλληλος, και αυτοαναιρείται. Το στίγμα των γεγονότων μπορεί να βρίσκεται πριν δύο μέρες, ή δύο χρόνια, ή είκοσι ή σαράντα χρόνια πριν. Η στιγμή της αφήγησης αντικατοπτρίζεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της δράσης, όπως δύο παράλληλες γραμμές που τέμνονται, στο άπειρο. Η αντίφαση του άσπρου-μαύρου γίνεται προσωποποίηση του δολοφόνου, ενός αρχέτυπου δολοφόνου του Εγώ και όχι του Άλλου. Το δάσος είναι σύμβολο, ο λάκος μια μορφή του θανάτου. Ο κλόουν συμβολίζει τη φάρσα, η γραμματέας είναι αλληγορία του θεάτρου.

Παραστασιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σκηνή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη παράσταση του έργου έγινε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1977[1] από την θεατρική ομάδα «Παράβαση».[2] Η διανομή των ρόλων είχε ως εξής:[1]

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991, το έργο παρουσιάστηκε από το ΚΘΒΕ στην Θεσσαλονίκη, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μεσσάλα, σκηνικά του Αλέκου Φασιανού και κοστούμια της Λουκίας. Η διανομή των ρόλων είχε ως εξής:

Το έργο έκανε 51 συνολικά παραστάσεις και το παρακολούθησαν 3.811 θεατές.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Το προξενιό της Αντιγόνης-Η κωμωδία της μύγας (1977)». Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2024. 
  2. Σκαλιώνη, Δάφνη (12 Ιανουαρίου 2023). ««Η κωμωδία της μύγας» του Βασίλη Ζιώγα στο Θέατρο Αλκμήνη». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Η κωμωδία της μύγας - Η τελετή». www.ntng.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2024. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]