Η Μάγισσα (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου

Η Μάγισσα είναι βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας του 2017. Η συγγραφέας του είναι η Camilla Lackberg, συγγραφέας άλλων 10 βιβλίων. Το βιβλίο έγινε σχεδόν αμέσως best seller, φτάνοντας τις 20.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως.

Βασική πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό ψαροχώρι, τη Φιελμπάκα και η πλοκή της είναι συνδυασμός τριών διαφορετικών χρονικών εποχών, οι οποίες συνδέονται η μία με την άλλη. Η πρώτη διαδραματίζεται τον 17ο αιώνα, στον Μεσαίωνα, κατά το κυνήγι των μαγισσών. Η δεύτερη, αφορά τη βίαιη δολοφονία ενός τετράχρονου κοριτσιού, της Στέλλας, και η καταδίκη δύο δεκατριάχρονων κοριτσιών, της Μαρί και της Χέλεν, οι οποίες επέμεναν για την αθωότητά τους. Η τρίτη, είναι η εξαφάνιση της συνομήλικης με τη Στέλλα, Νία, τριάντα χρόνια μετά την εξαφάνιση της πρώτης. Η εξαφάνιση της Νία γίνεται το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα με την επιστροφή της Μαρί στην πόλη δολοφονίας της Στέλλα και εξαφάνισης της Νία. Τα μάτια στρέφονται προς εκείνη και τη Χέλεν, καθώς η Χέλεν είχε επιστρέψει πριν από χρόνια, για να χτίσει μια ήρεμη ζωή. Ο κόσμος αρχίζει να τις υποπτεύεται, αφού η εξαφάνιση της Νία έγινε στο ίδιο αγρόκτημα, το οποίο δολοφονήθηκε η Στέλλα. Μία συγγραφέας της περιοχής, η Ερίκα, αποφασίζει να ασχοληθεί με την υπόθεση και να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο της Στέλλας και να εξετάσει την πιθανή σύνδεση μεταξύ των δύο υποθέσεων[1].

Όμως, κανένας δεν έχει γυρίσει πίσω στην εποχή του Μεσαίωνα, σε μια πολύχρονη αλυσίδα κατάρων, η οποία κόστισε τη ζωή της Στέλλας και πιθανόν άλλων κοριτσιών στο παρελθόν. Ο αστυνόμος Πάτρικ, σύζυγος της Ερίκα, αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση, ψάχνοντας την αγνοουμένη Νία. Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, όταν η Νία βρίσκεται νεκρή, στο ίδιο μέρος που βρέθηκε και η Στέλλα. Όλα τα κεφάλια, δημοσιογράφων και πολιτών, στρέφονται προς τη Μαρί. Η αστυνομία επανεξετάζει την υπόθεση Στέλλα και ανακρίνει ξανά τη Μαρί και τη Χέλεν. Η Ερίκα, πρόθυμη να βοηθήσει, παρουσιάζει τα στοιχεία της πρώτης και δεύτερης υπόθεσης συγκεντρωμένα μαζί στους ερευνητές. Τότε, μία πολύ σημαντική πληροφορία εμφανίζεται: ένας από τους αστυνομικούς στην υπόθεση Στέλλα, με αρκετά υψηλή θέση στο τμήμα εκείνη την εποχή, λίγο πριν τον θάνατό του, δήλωσε στην κόρη του ότι αμφιβάλλει για την ενοχή των δύο κοριτσιών.[2]

Εκείνη τη στιγμή, αρχίζουν όλοι να αμφιβάλλουν για την ενοχή των κοριτσιών, μαζί του. Η υπόθεση ανοίγει ξανά και τώρα οι ερευνητές αρχίζουν να ψάχνουν είτε έναν ελεύθερο δολοφόνο εδώ και τριάντα χρόνια, είτε για εκείνον και τον αντιγραφέα του. Δύο υποθέσεις τόσο παρόμοιες, που κάνει τους πάντες να δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση. Η συγγραφέας διατυπώνει πολλές διαφορετικές καταστάσεις που αφορούν διαφορετικούς χαρακτήρες, κάνοντας τον αναγνώστη να μπαίνει στη θέση των καλών και κακών χαρακτήρων του βιβλίου. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης διαμορφώνει γνώμη και άποψη για τις διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν στο βιβλίο.

Ο Μεσαίωνας όμως, αν κάνει κανείς αναδρομή 4 αιώνες πίσω, είναι μία ολόκληρη διαφορετική ιστορία, η οποία συνδέει τις δύο υποθέσεις μαζί με την κατάρα μίας μάγισσας, Έλιν Γιονσντότερ.[3]

Η Μαρί παραδέχεται ότι υπήρξε σε ερωτική σχέση με τη Χέλεν όσο ήταν ακόμη 13χρονες και ότι ακόμη την αγαπούσε.

Η κατάσταση στον Μεσαίωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι χαρακτήρες είναι η Έλιν, η Μέρτα, ο Πρέμπεν και η Μπρίτα. Η Έλιν είναι μια φτωχή, νεαρή χήρα ενός ψαρά. Μαζί με την τετράχρονη κόρη της, τη Μέρτα, μένουν μόνες τους, και λόγω της αποδοχής μίας νεαρής, χήρας μητέρας στην κοινωνία ήταν αρνητική, φιλοξενείται από την αδερφή της, Μπρίτα και τον άντρα της, ο οποίος τυχαίνει να έχει υψηλή θέση στην εκκλησία, τον Πρέμπεν. Η Έλιν έχει πειστεί ότι η Μπρίτα τη φιλοξενεί στο αρχοντικό της, επειδή τη λυπάται. Ο Πρέμπεν όμως, είναι πάντα ευγενικός μαζί της, καθώς επίσης και οι υπηρέτες την αντιμετωπίζουν μικτά, αφού μπορεί να είναι και αυτή μία υπηρέτρια, αλλά και αδερφή της οικοδέσποινας. Έτσι, αντιμετωπίζεται φιλικά και με σεβασμό από τους υπηρέτες, κάνοντάς την ανώτερη στη βαθμίδα τους. Η Μέρτα και ο Πρέμπεν δένονται αρκετά, και την αντιμετωπίζει σαν δικό του παιδί. Η Μπρίτα, σχεδόν ανίκανη να κάνει παιδιά, ζητά τη βοήθεια της Έλιν, κι εκείνη συμφωνεί, χρησιμοποιώντας τα ξόρκια που της είχε μάθει η γιαγιά τους. Η Μπρίτα όμως ζηλεύει τη σχέση μεταξύ της Έλιν, του Πρέμπεν και της Μέρτα, και μία μέρα παροτρύνει τη Μέρτα να πάει μαζί της στη λιμνούλα λίγο πιο πέρα από την αγροικία. Η Έλιν και ο Πρέμπεν, όταν το μαθαίνουν αυτό, πηγαίνουν τρέχοντας εκεί. Προλαβαίνουν τη Μέρτα λίγο πριν πνιγεί, και ο Πρέμπεν πηγαίνει να μιλήσει με την Μπρίτα, ενώ η Έλιν πηγαίνει να φροντίσει τη Μέρτα. Μετά από λίγες μέρες, μία παράνομη σχέση εκτυλίσσεται ανάμεσα στην Έλιν και στον Πρέμπεν, χωρίς να το ξέρει κανένας. Η Έλιν, αργότερα, μένει έγκυος με το παιδί του Πρέμπεν και κάνει έκτρωση, με τη βοήθεια μιας γυναίκας. Ύστερα κατηγορείται από τη Μπρίτα για μαγεία, και μετά από τη δοκιμασία του νερού[σημ. 1], κρίνεται μάγισσα. Μετά περνά από δικαστήριο, όμως χωρίς να έχει μάρτυρες για την υποστήριξή της. Καταδικάζεται σε θάνατο, και λίγο πριν εκτελεστεί, καταριέται όλους τους απογόνους όσων κατάθεσαν εναντίον της.[3]

Άλλοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η κόρη της Μαρί Βάλ, Τζέσι, και ο γιος της Χέλεν, Σαμ. Η Τζέσι μετακομίζει στη Φιελμπάκα μαζί με τη μητέρα της και γνωρίζεται με τον Σαμ. Οι δύο ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, βρίσκοντας κοινά προβλήματα μεταξύ τους. Η Τζέσι, αλλάζοντας τόσες φορές σχολεία, ήξερε ότι στην αρχή ο κόσμος τη θαύμαζε. Ότι στο σχολείο τους πήγαινε η κόρη της διάσημης ηθοποιού, αλλά όταν έψαχναν το παρελθόν της Μαρί, μάθαιναν τα πάντα. Πώς απέκτησε τη φήμη της. Τι είχε κάνει. Και τότε μετέτρεπαν τη ζωή της Τζέσι σε κόλαση. Αν και, η Τζέσι άλλαζε τόσο συχνά σχολεία, λόγω των ταινιών που γύριζε η μητέρα της, το ίδιο πράγμα γινόταν σε όποιο σχολείο και να πήγαινε. Ο Σαμ πάλι, έχει έναν βίαιο πατέρα, ο οποίος θέλει τα πάντα γύρω του τέλεια κι έτοιμα. Επίσης, η παρέα του τον κακοποιεί ψυχικά, πιέζοντας τον να κάνει πράγματα κατά τη θέλησή του. Μετά μία ενέδρα που της έστησε η Βεντέλα, ο Μπάσε και ο Νίλς (η παρέα του Σαμ), οργανώνουν μία μαζική επίθεση σε ένα πάρτι που οργανώνεται από τους τρεις πρώτους, οι οποίοι δολοφονούνται από τον Σαμ και την Τζέσι στην επίθεση. Σκοτώνονται από την αστυνομία, η οποία καταφέρνει μπει μέσα και να σταματήσει την επίθεση, η οποία περιείχε και πυρά αναμμένα από τους Σαμ και Τζέσι. Ο Σαμ, λίγο πριν πεθάνει, ομολογεί στη δολοφονία της Νία, την οποία η Χέλεν ισχυριζόταν ότι διέπραξε εκείνη, για να μην καταλήξει ο γιος της στη φυλακή.
  • Ο Καρίμ, Χαλίλ και Αντνάν, οι οποίοι είναι πρόσφυγες από τη Συρία και μένουν σε έναν καταυλισμό στη Σουηδία. Συμμετείχαν στο ψάξιμο της Νία κι επίσης βρήκαν το πτώμα της. Ο μόνος που θα παραμείνει στη Σουηδία θα είναι ο Χαλίλ, αφού ο Καρίμ, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, Αμίνας, σε έναν εμπρησμό που έγινε στον καταυλισμό που έμεναν, εγκαταλείπει τη χώρα μαζί με τα δυο του παιδιά, μετά από τη συγκατοίκηση τους με την οικογένεια της Πάουλα, η οποία συμφώνησε να φιλοξενήσει τα παιδιά μέχρι ο Καρίμ να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο Αντνάν σκοτώνεται σε μία προσπάθεια να σώσει παιδιά από το τοπικό δημοτικό κέντρο κατά τη διάρκεια της μαζικής επίθεσης.
  • Η Άννα, μικρή αδερφή της Ερίκα, κυοφορεί για δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά όμως, έχασε το αγέννητο μωρό της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, αφήνοντας την με σωματικά και ψυχικά σημάδια, αν και δεν μιλάει πια γι' αυτό.
  • Ο Νταν, σύντροφος της Άννας. Κατά τον γάμο της μητέρας του Πάτρικ, κάνει έκπληξη μαζί με την Άννα στην Ερίκα και οργανώνουν διπλό γάμο.
  • Η Σάνα, μεγαλύτερη αδελφή της Στέλλας. Μητέρα της Βεντέλα, η οποία βρίσκεται στην παρέα του Σαμ και του ασκεί, μαζί με την υπόλοιπη παρέα, κακοποίηση. Η Σάνα αναζητά πληροφορίες από τη Μαρί για τον λόγο που δολοφόνησε τη Στέλλα, και τραυματισμένη, μένει ανασφαλής για τον εαυτό της, πιστεύοντας ότι η Μαρί της "έκλεψε" την εφηβεία.
  • Η Πάουλα, συνάδελφος και φίλη του Πάτρικ. Μένει μαζί με τη γυναίκα της, Γιοχάνα, τον γιο της, Λίο και τον Μέλμπεργ, ο οποίος είναι σύντροφος της Ρίτα.
  • Ο Μέλμπεργ, ανώτερος συνάδελφος του Πάτρικ, ο οποίος μπορεί να γίνει αρκετά υπερβολικός ή, και σύμφωνα με τον Πάτρικ, "ξεροκέφαλος".
  • Ο Γιέστα, συνάδελφος και φίλος του Πάτρικ, ο οποίος δουλεύει πολύ καιρό στο τμήμα μαζί με τον Μέλμπεργ.
  • Ο Μάρτιν, νεαρότερος συνάδελφος και φίλος του Πάτρικ, ο οποίος χήρεψε λίγο καιρό πριν την αφήγηση του βιβλίου κι ερωτεύεται τη Μέτε, τη μαμά ενός φίλου της τρίχρονης κόρης του.
  • Ο Τζέιμς, άντρας της Χέλεν, ο οποίος ήταν στενός φίλος με τον πατέρα της, Κο-Γκε. Δηλαδή, υπήρχε μεγάλη χρονική διαφορά ανάμεσα στο αντρόγυνο. Βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του, λίγο πριν φύγει μόνιμα για το εξωτερικό, για να μην κατηγορηθεί για τους δύο φόνους που διέπραξε, της Στέλλας και του Λέιφ, του αστυνομικού που ερευνούσε τη δολοφονία της Στέλλας, αλλά είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για την ενοχή της Χέλεν και της Μαρί, έτσι οι αναγνώστες καταλαβαίνουν το κίνητρό του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η δοκιμασία του νερού κατά τον Μεσαίωνα ήταν ένα από τα διαφορετικά κριτήρια, για να αναγνωριστεί μία μάγισσα ή ένας μάγος. Έδεναν τα χέρια και πόδια του κατηγορουμένου και τους έριχναν σε μία λίμνη. Αν ο κατηγορούμενος βούλιαζε, ήταν αθώος. Αν όμως επέπλεε, ήταν ένοχος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]