Η Έριδα περί την Θεία Ευχαριστία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Έριδα περί την Θεία Ευχαριστία
ΟνομασίαΗ Έριδα περί την Θεία Ευχαριστία
ΔημιουργόςQ5597
Πλάτος770
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Έριδα περί την Θεία Ευχαριστία (ιταλικά: La disputa del Sacramento‎‎, εν συντομία Disputa), είναι ένας πίνακας του ιταλού αναγεννησιακού καλλιτέχνη Ραφαήλ. Δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1509 και 1510[1] ως πρώτο μέρος της συμβολής του Ραφαήλ στην διακόσμηση με τοιχογραφίες των δωματίων που είναι σήμερα γνωστά ως «Αίθουσες του Ραφαήλ» (Stanze di Raffaello) στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Εκείνη την εποχή, το δωμάτιο αυτό ήταν γνωστό ως Stanza della Segnatura, και ήταν η ιδιωτική παπική βιβλιοθήκη, όπου συνερχόταν το ανώτατο παπικό δικαστήριο[2].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πίνακα, ο Ραφαήλ έχει δημιουργήσει μια σκηνή που εκτείνεται τόσο στον ουρανό, όσο και στη γη. Πάνω, ο Χριστός περιβάλλεται από φωτοστέφανο, πλαισιωμένος από την Παναγία και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή δεξιά και αριστερά (σε διάταξη που είναι γνωστή ως Δέηση). Εκατέρωθεν εικονίζονται διάφορες άλλες βιβλικές φιγούρες όπως ο Πέτρος (άκρα αριστερά, κρατώντας κλειδιά), ο Αδάμ (πολύ αριστερά, με γυμνό στήθος), ο Παύλος (άκρα δεξιά, κρατώντας βιβλίο και σπαθί) και ο Μωυσής (δεξιά, με δέσμες φωτός και με τις πλάκες των Δέκα Εντολών). Ο Θεός Πατέρας κάθεται πάνω από όλα αυτά στο χρυσό φως του ουρανού και λατρεύεται από αγγέλους. Κάτω από τα πόδια του Χριστού είναι το Άγιο Πνεύμα, στις πλευρές του οποίου είναι τα βιβλία των τεσσάρων Ευαγγελίων, κρατούνται ανοιχτά από αγγελάκια.

Παρακάτω, σε ένα βωμό βρίσκεται ένα αρτοφόριο. Ο βωμός πλαισιώνεται από θεολόγους οι οποίοι απεικονίζονται να ερίζουν περί την Μετουσίωση[3]. Το σώμα, το αίμα, η ψυχή και η θεότητα του Χριστού είναι η Αγία Ευχαριστία, η οποία συζητείται από εκπροσώπους της Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών είναι οι αρχικοί τέσσερις Διδάσκαλοι της Εκκλησίας (που αναγνωρίζονται από τα ονόματά τους που αναγράφονται στα φωτοστέφανά τους), με τον Πάπα Γρηγόριο Α΄ και τον Άγιο Ιερώνυμο στα αριστερά του βωμού και τον Ιερό Αυγουστίνο και τον Αμβρόσιο Μεδιολάνων στα δεξιά, μαζί με τον Πάπα Ιούλιο Β΄, τον Πάπας Σίξτο Δ΄, τον Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα και τον Δάντη. Ο Σίξτος Δ΄ είναι ο χρυσοντυμένος Πάπας στο κάτω μέρος του πίνακα. Ακριβώς πίσω από τον Σίξτο είναι ο Δάντης, ο οποίος φοράει κόκκινα και φέρει δάφνινο στεφάνι που συμβολίζει το ποιητικό του μεγαλείο[4]. Ο φαλακρός άνδρας που διαβάζει ένα βιβλίο ακουμπώντας στο κιγκλίδωμα στην αριστερή γωνία θεωρείται πως είναι ο μέντορας του Ραφαήλ, αναγεννησιακός αρχιτέκτονας Ντονάτο Μπραμάντε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Raphael, Phaidon Publishers, 1948, σελ. 24.
  2. Adams, Italian Renaissance Art, σελ. 344
  3. Adams, Italian Renaissance Art, σελ. 345
  4. Adams, Italian Renaissance Art, σελ. 346

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]