Ηφαιστίων Θηβαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηφαιστίων Θηβαίος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Νοεμβρίου 380
Θήβαι Αιγύπτου
Θάνατος5ος αιώνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρολόγος

Ο Ηφαιστίων ο Θηβαίος ήταν αστρολόγος της ελληνιστικής εποχής, που έγραψε μια εκτενή πραγματεία τριών βιβλίων με τίτλο Αποτελεσματικά Συντάγματα. Για τον βίο του τίποτε δεν μας είναι γνωστό, εκτός από το ότι έζησε στην Αίγυπτο στις αρχές του 5ου αι. μ.Χ. Η χρονολόγηση προκύπτει από το ότι ο ίδιος συμμπεριέλαβε το γενέθλιο ωροσκόπιό του στην πραγματεία του.

Τα Αποτελεσματικά χωρίζονται σε τρία βιβλία. Το πρώτο έχει τίτλο Καθολικόν και καλύπτει γενικά θέματα αστρολογίας. Το δεύτερο ονομάζεται Γενεθλιαλογικόν, και αφορά γενέθλια αστρολογία. Το τρίτο είναι Περί Καταρχών και πραγματεύεται καταρχική αστρολογία, που είναι δύο τύπων: εκλογή κατάλληλης στιγμής γιά μία πράξη και διερεύνηση ενός συμβάντος με βάση τον αστρικό χάρτη της ώρας που συνέβη (το δεύτερο σήμερα συνήθως ονομάζεται ωριαία αστρολογία).

Το έργο του διασώζει αποσπάσματα του Δωροθέου και άλλων προγενεστέρων αστρολόγων, που τα έργα τους έχουν χαθεί όπως Ανουβίων, Ωδαψός κ.ά. Περιλαμβάνει επίσης μέρος της Τετραβίβλου του Πτολεμαίου. Είναι η μοναδική πραγματεία που περιέχει λεπτομερή περιγραφή των ζωδιακών δεκανών και της επιρροής τους, καθώς και άλλων σημαντικών στοιχείων. Το έργο του θεωρείται πολύ σημαντικό για τις τεχνικές και αναλύσεις που περιέχει.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hephaestio of Thebes - χρονολόγηση, ανάλυση του έργου, και εκδόσεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]