Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ
Γέννηση9 Δεκεμβρίου 1531
Τοπ Καπί,Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος27 Νοεμβρίου 1553 (21 ετών)
Χαλέπι, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤέμενος Σεχζάντε, Κωνσταντινούπολη
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής
ΜητέραΧασεκί Χουρέμ Σουλτάν
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ (Şehzade Cihangir, 9 Δεκεμβρίου 1531 - 27 Νοεμβρίου 1553) ήταν το έκτο και μικρότερο παιδί της Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν και του Οθωμανού σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζιχανγκίρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1531. Από τη γέννησή του είχε πολλά προβλήματα υγείας και δυσμορφία. Από μικρός ήταν ένα έξυπνο παιδί αλλά οι περισσότεροι τον έλεγαν καμπούρη εξαιτίας της σπονδυλικής του στήλης. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι αγαπούσε πολύ τον αδερφό του Μουσταφά, επίσης αναφέρεται ότι ήταν πολύ καλός στην καλλιγραφία. Ο Τζιχανγκίρ δεν είχε κάποιο χαρέμι ή σύζυγο. Ήταν αδελφός του Ηγεμόνα Μαχμούτ, του Ηγεμόνα Μουράτ, του Ηγεμόνα Μουσταφά,της Ραζιγιέ Σουλτάν, της Φατμά Σουλτάν,του Ηγεμόνα Μεχμέτ, της Μιχριμάχ Σουλτάν, του Σελίμ Β', του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ και του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ.

Μετά την εκτέλεση του αδελφού του Μουσταφά το 1553,η οποία διατάχθηκε από τον πατέρα τους Σουλεϊμάν Α', ο Τζιχανγκίρ έπαθε κατάθλιψη και έτσι τον ίδιο χρόνο πέθανε στο Χαλέπι. Ο Τζιχανγκίρ τάφηκε στο Τέμενος Σεχζάντε όπου έχει ταφεί και ο αδελφός του, Ηγεμόνας Μεχμέτ, ο πρώτος γιος του Σουλεϊμάν Α' και της Χουρέμ Σουλτάν.

Στην Κωνσταντινούπολη,η γειτονιά Τζιχανγκίρ ονομάστηκε από τον Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ, αφού ο πατέρας του διέταξε τον αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν να χτίσει ένα ξύλινο Τζαμί με θέα στο Βόσπορο για να τιμήσουν τον θάνατό του Τζιχανγκίρ. Το όνομα της γειτονιάς προέρχεται από αυτό το τζαμί.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şehzade Çihangir της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şehzade Çihangir της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]