Ζαν-Αντουάν Αλαβουάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαν-Αντουάν Αλαβουάν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jean-Antoine Alavoine (Γαλλικά)
Γέννηση4ιουλ. / 15  Ιανουαρίου 1778γρηγ.[1]
Παρίσι[2]
Θάνατος15  Νοεμβρίου 1834[3]
Παρίσι[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[4]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας[2]
γλύπτης[2]
Αξιοσημείωτο έργοJuly Column
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής (1825)[5]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ζαν-Αντουάν Αλαβουάν (Jean-Antoine Alavoine, 4 Ιανουαρίου 177815 Νοεμβρίου 1834) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας γεννημένος στο Παρίσι, μαθητής του Φαιβρ και του Τιμπώ, γνωστότερος για τη στήλη που δημιούργησε (1831-1840) στην Πλατεία της Βαστίλης, στο Παρίσι, τη «Στήλη του Ιουλίου», η οποία τιμά τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στην Επανάσταση του 1830.

Η στήλη αυτή, που είναι ηθελημένα μεγαλύτερη από τη στήλη στην Πλατεία Βαντόμ, έχει κιονόκρανο ελευθέρως βασισμένο στον Κορινθιακό ρυθμό, αλλά με υπερμεγέθεις γωνιακές σπείρες, που πλαισιώνουν αγγελούδια τα οποία κρατούν στεφάνια: ένα πολυσύνθετο σχέδιο με κάπως παράταιρα μεταξύ τους στοιχεία, που δεν βρήκε μιμητές.

Αρκετά ενωρίτερα ωστόσο, μετά από παραγγελία του Μεγάλου Ναπολέοντα, ο Αλαβουάν είχε σχεδιάσει μαζί με τον αρχιτέκτονα-γλύπτη Πιερ-Σαρλ Μπριντάν, ένα άγαλμα ελέφαντα σε υπερφυσικό μέγεθος, ύψους 24 μέτρων, τον «Ελέφαντα της Βαστίλης», με συντριβάνι-κρήνη («Κρήνη του Ελέφαντα») για την ίδια πλατεία, την Πλατεία της Βαστίλης. Προγραμματίσθηκε να κατασκευασθεί από τον μπρούντζο των κανονιών που είχαν αρπαγεί από τους Ισπανούς. Ωστόσο, μόνο ένα προδρομικό άγαλμα από γύψο κατορθώθηκε να στηθεί, το οποίο αναφέρεται από τον Βίκτωρα Ουγκώ στο μυθιστόρημα Οι Άθλιοι και κατεδαφίσθηκε το 1846 προς ανακούφιση των περιοίκων.

Το σχέδιο για το θερμοκήπιο που σχεδίασε ο Αλαβουάν για τον βοτανικό κήπο του κ. Μπουρσώ στο Υέρ, κοντά στο Μπρυνουά, σώζεται στο έργο του Ζαν-Σαρλ Κραφτ Recueil d'architecture civile (Παρίσι 1812, Plate XLVII), το ίδιο και το σχέδιο του Αλαβουάν μιας γέφυρας στο πάρκο του Κασάν (Plate XLII).

Ο Ζαν-Αντουάν Αλαβουάν πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 56 ετών.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αλαβουάν Ιωάννης Αντώνιος» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 3, σελίδα 553

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chirol, Pierre: Jean-Antoine Alavoine, εκδ. Lainé, Rouen 1920 (το μοναδικό βιβλίο για τον Αλαβουάν)
  • Krafft, Jean-Charles: Recueil d'architecture civile: contenant les plans, coupes et élévations des châteaux, maisons de campagne, et habitations rurales, jardins anglais, temples, chaumières, kiosques, ponts, etc., situés, aux environs de Paris..., Παρίσι 1812

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]