Ευρωπαική Ομοσπονδία Νεανικών Επιχειρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Νεανικών Επιχειρήσεων (European Confederation of Junior Enterprises - JADE) έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες. Η πρώτη φοιτητική επιχείρηση ξεκίνησε το 1967 στη Γαλλία και το 1969 ιδρύθηκε στην ίδια χώρα η πρώτη Εθνική Ομοσπονδία Νεανικής Επιχειρηματικότητας (CNJE). Το 1987 πραγματοποιήθηκε το πρώτο κοινό πρόγραμμα (project) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμμετοχή ισπανικής, γαλλικής και ελβετικής φοιτητικής επιχείρησης.

Το 1990 πραγματοποιήθηκε στη Βενετία το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ολλανδία αποτέλεσαν την πρώτη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία επονομάστηκε GEIE. Το 1992 το δίκτυο πήρε τη σημερινή του ονομασία, JADE, ενώ ακολούθησαν ως μέλη η Γερμανία και η Νορβηγία, το 1995 η Αυστρία, το 1997 το Βέλγιο.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ιδρύθηκε το 1992 και στόχος της είναι να προάγει την ιδέα της νεανικής επιχείρηματικότητας σε όλη την Ευρώπη. Αποτελεί ένα φοιτητικό πανευρωπαϊκό δίκτυο, με 20.000 νέους επιχειρηματίες - μέλη και περισσότερους από 200 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το δίκτυο της JADE βρίσκεται σε διαρκή κίνηση με νέους επιχειρηματίες σε ολόκληρο τον κόσμο και προωθεί τη συνεχή συνεργασία με επιχειρήσεις. Το 1997 η έδρα της JADE μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες που προήλθαν από τη διεύρυνσή της.

Η JADE συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Επιχειρηματικότητας από το 2004. Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βρυξέλλες 13.2.2006) προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών, με τίτλο «Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβόνας: προώθηση της επιχειρηματικής νοοτροπίας μέσω της εκπαίδευσης και της μάθησης», η JADE αναφέρεται μαζί με τη EUROPEN, ως οργανισμοί που διαδίδουν την εκπαίδευση σχετικά με την επιχειρηματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω συμπράξεων με τον επιχειρηματικό κόσμο με τη στήριξη, σε κάποιο βαθμό, του δημόσιου τομέα.

JADE Hellas[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχει και λειτουργεί η Ελληνική Ομοσπονδία Νεανικών Επιχειρήσεων (JADE Hellas). Στόχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας είναι αφενός η προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών στους φοιτητές για ζητήματα επιχειρηματικότητας και αφετέρου η επαγγελματική σύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και φοιτητών, επιδιώκοντας την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας και τη προσαρμογή στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Λογότυπος της Jade Hellas

Ιστορικό παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της JADE στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2005. Όμως το πανευρωπαϊκό κίνημα επιχειρηματικότητας που αντιπροσωπεύει έχει τις ρίζες του πολύ αργότερα, πριν μερικές δεκαετίες.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φοιτητικών Επιχειρήσεων αποτελεί τον ελληνικό σύνδεσμο Φοιτητικών-Νεανικών Επιχειρήσεων. Είναι επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νεανικών - Φοιτητικών Επιχειρήσεων. Η Ελληνική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 2005, και ακολούθησε η επιτυχής ένταξή της, κατά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας τον Ιούλιο του ίδιου έτους, στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο. Στο ίδιο συνέδριο εντάχθηκαν στο δίκτυο η JADE Ηνωμ. Βασιλείου και η JADE Πορτογαλίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]