Ευριπίδης Κουτλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευριπίδης Κουτλίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ευριπίδης Κουτλίδης (Ελληνικά)
Γέννηση1890
Πτερούντα Λέσβου
Θάνατος7  Δεκεμβρίου 1974
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας
συλλέκτης τέχνης

Ο Ευριπίδης Κουτλίδης (Πτερούντα Λέσβου, 1890 - Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 1974) ήταν επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης[1]. Κληροδότησε τη συλλογή του (Συλλογή Ε. Κουτλίδη) στην Εθνική Πινακοθήκη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γονείς του ήταν η Χρυσάνθη και ο Φίλιππος Κουτλίδης. Τα πρώτα χρόνια του πέρασε στην Πτερούντα της Λέσβου, αλλά μεγάλωσε στη Σμύρνη, στην οποία έμεινε μέχρι το 1922, οπότε λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής έφυγε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα. Ο πατέρας του έκανε εμπόριο ξυλείας, το οποίο συνέχισε και στην Ελλάδα. Ο Ευριπίδης σπούδασε σε εμπορική σχολή και συνέχισε και ο ίδιος με το εμπόριο ξυλείας με τον Ιωάννη Κατακουζηνό, σύζυγο της αδελφής του Ειρήνης[2].

Ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες συνέλεγε έργα τέχνης, ιδιαιτέρως έργα ζωγραφικής. Η συλλογή του τελικά έφτασε να είναι μία από τις σημαντικότερες ελληνικές ιδιωτικές συλλογές (1.419 πίνακες, σχέδια και γλυπτά). Ήταν μέλος στο Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης[3].

Με τη διαθήκη του (1972) κληροδότησε με τον θάνατό του το 1974 όλη του την περιουσία στο Ίδρυμα Ευριπίδη Φ. Κουτλίδη, ορίζοντας ότι η συλλογή του θα έμενε στο διαμέρισμα της Βασιλ. Σοφίας 27, μέχρι να μεταστεγαστεί σε κατάλληλο χώρο. Αργότερα, η συλλογή του μετακινήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη και μέρος της στην Κέρκυρα[2] συμπληρώνοντας τη συλλογή της σε πίνακες του 19ου και του 20ού αιώνα[4].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]