Ευθεία του Όιλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ορθόκεντρο , το βαρύκεντρο και το περίκεντρο είναι συνευθειακά (πάνω στην ευθεία Όιλερ).

Στην γεωμετρία, σε κάθε τρίγωνο που δεν είναι ισόπλευρο, η ευθεία του Όιλερ (αναφέρεται και ως ευθεία του Euler) είναι η ευθεία πάνω στην οποία βρίσκεται το ορθόκεντρο , το βαρύκεντρο και το περίκεντρο . Επίσης, ισχύει ότι .[1]:77[2]:44-45[3]:274-278[4]:186

Η ευθεία αυτή περιέχει αρκετά σημεία ακόμα, όπως το κέντρο του κύκλου του Όιλερ, το σημείο Schiffler, το σημείο Exeter και το σημείο de Longchamp. Σε ένα ισόπλευρο τρίγωνο όλα αυτά τα σημεία συμπίπτουν.

Σχήμα απόδειξης.

Απόδειξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρούμε το ορθόκεντρο και το βαρύκεντρο του τριγώνου, και το σημείο στην ώστε . Επίσης θεωρούμε και τα μέσα των και αντίστοιχα.

Από την ιδιότητα του βαρυκέντρου να τριχοτομεί τη διάμεσο έχουμε ότι . Επομένως, από το αντίστροφο του θεωρήματος τομής του Θαλή έχουμε ότι η είναι παράλληλη στην και άρα . Άρα η είναι η μεσοκάθετος του .

Αντίστοιχα, η είναι η μεσοκάθετος του και άρα είναι το περίκεντρο του τριγώνου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ταβανλης, Χ. Επίπεδος Γεωμετρία. Αθήνα: Ι. Χιωτελη. 
  2. Κανελλος, Σπ. Γ. (1975). Ευκλείδειος Γεωμετρία Δ',Ε',ΣΤ' Γμνασίου Θετικής Κατευθύνσεως. Αθήνα: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. σελίδες 137–139. 
  3. Τόγκας, Πέτρος Γ. (1957). Θεωρητική Γεωμετρία. Αθήνα: Πέτρου Γ. Τογκα. σελίδες 461–463. 
  4. Στεργίου, Μπάμπης. Γεωμετρία για διαγωνισμούς 1: Τρίγωνα, τετράπλευρα, κύκλος, εγγράψιμα. Αθήνα: Σαββάλας. ISBN 978-960-493-035-7.