Ευανθία Γαλάνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευανθία Γαλάνη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ευανθία Γαλάνη (Ελληνικά)
Γέννηση1965
Καρδίτσα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Ελληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημιουργός γραπτών έργων[1]
ερευνητής
ογκολόγος
ΕργοδότηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Mayo Clinic
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςεπίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2023)

Η Ευανθία Γαλάνη είναι Ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια ογκολογίας, γονιδιακής θεραπείας και μοριακής ιατρικής στη διεθνώς αναγνωρισμένη κλινική Mayo Clinic, που εδρεύει στη Μινεσότα των ΗΠΑ, έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με νέες τεχνικές γονιδιακής καταπολέμησης του καρκίνου και το ερευνητικό έργο της[2] έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση.[3][4]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1965.

Εκπλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στο 1ο Γενικό Λύκειο της Καρδίτσας, από όπου αποφοίτησε με άριστα.

Σταδιοδρομία & διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1990 με τον υψηλότερο βαθμό πτυχίου.

Στη συνέχεια μετά από σπουδές στην παθολογία χρίστηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993) και εκπόνησε την ειδικότητα της παθολογίας καθώς και της αιματολογίας-ογκολογίας στην κλινική Mayo Clinic στις ΗΠΑ. Το 1998 εκλέχθηκε διευθύντρια του τμήματος Ογκολογίας στην εν λόγω κλινική και το 2008 εκλέχθηκε τακτική καθηγήτρια Ογκολογίας και τιμητικά κατέλαβε την ερευνητική έδρα Sandra J. Schultze.

Το 2009 εκλέχθηκε ως επικεφαλής του προγράμματος γονιδιακής θεραπείας και ιοθεραπείας του καρκίνου των ΗΠΑ. Πρόσθετα το 2015 ορίστηκε ως πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την έρευνα της καρκινικής νόσου του γλοιοβλαστώματος. Το 2019 εκλέχθηκε Πρύτανης της Mayo Clinic και το 2020 τιμήθηκε με τον τίτλο της διακεκριμένης ερευνήτριας της Mayo Clinic.

Το 2013 υπήρξε η πρώτη γιατρός που ενεργοποίησε την πρώτη κλινική μελέτη -παγκοσμίως- για τη χρήση βλαστοκυττάρων για τη μεταφορά ογκολυτικών ιών στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων.

Τον Φεβρουάριο 2023 τιμήθηκε με τον τίτλο της επίτιμης διδάκτωρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,[5] για το διακεκριμένο ερευνητικό έργο και τις δράσεις κατά του καρκίνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stephen J. Russell, Ευανθία Γαλάνη: «Treatment of medulloblastoma with a modified measles virus» (Αγγλικά) Οκτώβριος 2010. σελ. 1034-42.
  2. «Evanthia Galanis, MD». ‪Google Scholar‬. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. «Evanthia Galanis, M.D.». Mayo Clinic. 11 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2023. 
  4. Επτακοίλη, Τασούλα (23 Ιουλίου 2019). «Ευανθία Γαλάνη στην «Κ»: O καρκίνος θα γίνει χρόνια νόσος». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. «Ευανθία Γαλάνη: Επίτιμη διδάκτωρ Ιατρικής του ΕΚΠΑ η Ελληνίδα ογκολόγος που διαπρέπει στις ΗΠΑ». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 6 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2023.