Ερυθρόμορφος αμφορέας Πέλοπα και Οινομάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέλοπας και Οινόμαος
εμπρόσθια όψη: η σπονδή του Οινομάου
ΟνομασίαΠέλοπας και Οινόμαος
Έτος δημιουργίας360-330 π.Χ.
Είδοςερυθρόμορφος αμφορέας
Διαστάσειςύψος 96 εκ.
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγου1843,0724.2
Vase F331
δεδομένα

Ο ερυθρόμορφος αμφορέας του Πέλοπα και Οινομάου είναι αρχαιολογικό εύρημα που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ιστορία του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι έργο απουλιανού εργαστηρίου. Βρέθηκε στο Ρούβο της Απουλίας και αγοράστηκε για το Βρετανικό Μουσείο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για πολύχρωμο αμφορέα ερυθρόμορφου ρυθμού με επιπλέον λευκό και κίτρινο χρώμα. Το χείλος του αμφορέα είναι διακοσμημένο με κληματόφυλλα. Στο λαιμό και στις δύο όψεις βλέπουμε φύλλα φοινικιάς και γραμμή από στιγμές. Κάτω από τις λαβές επίσης φύλλα φοινικιάς. Οι ώμοι είναι διακοσμημένοι με άνθη, ρόδακες και στιγμές. Μια όμορφη προτομή γυναίκας προς τα αριστερά σε κάθε όψη. Από κάτω μια ταινία ωοειδών διακοσμητικών στοιχείων.

Σπονδή του Οινομάου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρόσθια όψη παριστάνεται ο μύθος του Πέλοπα με επιγραφές. Βρισκόμαστε μπροστά στο παλάτι του Οινομάου. Στο κέντρο βλέπουμε έναν βωμό με κίονα. Ο κίονας είναι επιγεγραμμένος από επάνω προς τα κάτω (δηλ. «κιονιδών») με το όνομα του θεού «ΔΙΟΣ». Δεξιά του κίονα στέκει ο γενειοφόρος Οινόμαος, με κράνος, θώρακα, σπαθί, ακόντιο, χιτώνα, χλαμύδα και πολεμικές μπότες. Κρατάει ομφαλικό κύλικα σπονδής στο δεξί χέρι. Από δεξιά του βωμού στέκει ο Πέλοπας στηριζόμενος σε δύο ακόντια. Φοράει κράνος της Φρυγίας, μακρυμάνικο κεντητό χιτώνα, χλαμύδα, μπότες και σπαθί. Πιο αριστερά στέκει μια ηλικιωμένη γυναίκα με ευγενικό παρουσιαστικό, που φοράει υποδήματα, μακρύ ιονικό χιτώνα και πολύπτυχο πέπλο. Κρατάει φύλλο φοινικιάς στο αριστερό, ενώ με το δεξί κρατάει από το χέρι την κόρη της, Ιπποδάμεια.

Στην δεξιά μεριά της εικόνας εικονίζεται ο Μυρτίλος με τη χλαμύδα κουμπωμένη στο λαιμό. Στο δεξί χέρι κρατάει το ραβδί και στο αριστερό το στεφάνι με το οποίο πρόκειται να αυτοστεφανωθεί μετά τον αγώνα που πρόκειται να γίνει σε λίγο. Με ένοχο βλέμμα όμως παρακολουθεί την τελετή της σπονδής. Ακολουθεί ένας ιπτάμενος Έρως που κρατάει ταινία στο δεξί, ενώ με το αριστερό προσφέρει έναν κύλικα στην καθιστή θεά Αφροδίτη. Μια άλλη πιατέλα σπονδής βρίσκεται στο έδαφος.

Εκτός από τους παρευρισκομένους χαρακτήρες αναφέρονται και δύο άλλα πρόσωπα, ο Περίφας και ο Πελάγων, όπως βλέπουμε από τις κεφαλές τους, ενώ μια σκούφια και ένα σπαθί που κρέμονται θυμίζουν το βάρβαρο έθιμο της δολοφονίας των προηγούμενων μνηστήρων της Ιπποδάμειας.

Σκηνή με κίονα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κέντρο στέκει μια γυναίκα όρθια, με το αριστερό πόδι σταυρωτό επάνω από το δεξί. Ακουμπάει σε λευκό κίονα. Ένας στεφανωμένος έφηβος κάθεται προς τα δεξιά επάνω στην χλαμύδα του. Κρατάει ράβδο στο δεξί, και δίσκο με φρούτο στο αριστερό. Η Ίυγξ πετάει ψηλά προς τα δεξιά κρατώντας ταινία που ανεμίζει στα πόδια της. Μια γυναίκα βηματίζει προς τα δεξιά, κρατώντας σταφύλι στο δεξί και μεγάλο άνθος στο αριστερό.

Αναθήματα σε τύμβο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάτω ζωφόρος της πίσω όψεως είναι αφιερωμένη στα αναθήματα. Στο κέντρο βλέπουμε έναν βωμό με κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού, στον οποίο είναι τοποθετημένη μια υδρία, ενώ στον τοίχο κρέμεται μια ταινία. Από δεξιά πλησιάζει μια γυναίκα για να στεφανώσει την υδρία με ταινία. Φοράει βραχιόλια στα χέρια. Ένας έφηβος κάθεται προς τα δεξιά κοιτώντας πίσω. Ένας άλλος έφηβος προς τα αριστερά. Δύο γυναίκες με ταινία και βεντάλια στα χέρια αντίστοιχα. Πιο δεξιά μια ομάδα τεσσάρων γυναικών προς τα αριστερά. Ένας Έρως τρέχει κοιτώντας πίσω του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]