Ερμής Αγοραίος και Χάριτες (Μουσείο του Λούβρου, αρ. Ma 696 B, Ma 696 C)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμής Αγοραίος και Χάριτες
 
ΟνομασίαΕρμής Αγοραίος και Χάριτες
Έτος δημιουργίας480 π.Χ.
Είδοςανάγλυφο
Διαστάσεις92 x 92 εκ.
ΜουσείοΜουσείο του Λούβρου
Αριθμός καταλόγουMa 696 B και Ma 696 C
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το ανάγλυφο του Ερμή Αγοραίου και Χαρίτων που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου είναι αρχαιολογικό εύρημα από τη Θάσο.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θάσος κίνησε το επιστημονικό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα, όταν ο νεαρός Ζωρζ Περρό, μέλος της Γαλλικής Σχολής περιηγήθηκε τη νήσο το 1856 και δημοσίευσε τις εντυπώσεις του οκτώ χρόνια αργότερα στο Παρίσι με τον τίτλο «mémoire sur l`ile de Thasos». Στο μεταξύ και ο Αλεξάντερ Κόντζε επισκέφτηκε το νησί το 1858 και δημοσίευσε τα αποτελέσματα των μελετών του το 1860 στο Αννόβερο με τίτλο «Reise auf den Inseln des Thrakischen Meeres». Το 1865 ακολούθησε η αρχαιολογική αποστολή του Ε. Μίλλερ, ο οποίος ανακάλυψε πολλές επιγραφές και έργα τέχνης. Το ανάγλυφο του Ερμή Αγοραίου και Χαρίτων μεταφέρθηκε μαζί με άλλα στο Μουσείο του Λούβρου όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο αριστερό ανάγλυφο εικονίζονται τρεις γυναίκες. Η πρώτη κρατάει στο δεξί χέρι έναν στρογγυλό καρπό. Η ερμηνεία του αριστερού χεριού δεν είναι γνωστή. Η δεύτερη κρατάει μια ταινία στρογγυλή στο αριστερό χέρι. Η επόμενη που ακολουθεί κρατάει επίσης μια ταινία στο δεξί, και ένα άνθος ή καρπό στο αριστερό. Στο δεξιό ανάγλυφο εικονίζεται ο Ερμής ακολουθούμενος από μια γυναίκα που κρατάει ταινία.

Καλλιτεχνική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μορφή των γυναικών είναι συμβατική. Η απόδοση του Ερμή είναι γεμάτη ζωντάνια και προετοιμάζει καλλιτεχνικά την απόδοση του Απόλλωνα Νυμφαγέτη.

Χρονολόγηση του ανάγλυφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόδοση του Ερμή διαφέρει από τις αρχαϊκές παραστάσεις διότι δεν φέρει τα φτερά στα πόδια. Ο οξύς πόγων και ο Κρόβυλος της κόμης του, η σκούφια του, αλλά και οι γυναίκες ομοιάζουν με τα ανάγλυφα του μνημείου των Αρπείων του Ξάνθου. Χρονολογείται στα 480 π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]