Επιτροπή Κεφόβερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ειδική Επιτροπή της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για την Διερεύνηση Εγκλημάτων στο Διαπολιτειακό Εμπόριο (αγγλικά: United States Senate Special Committee to Investigate Crime in Interstate Commerce), ήταν μια ειδική επιτροπή της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών που υπήρξε μεταξύ των ετών 1950-1951 και η οποία ερεύνησε το οργανωμένο έγκλημα που πέρασε τα σύνορα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιτροπή έγινε ευρέως γνωστή ως η Επιτροπή Κεφόβερ λόγω του προέδρου της, Γερουσιαστή των ΗΠΑ Έστες Κεφόβερ[1].

Ίδρυση της Επιτροπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οργανωμένο έγκλημα ήταν το αντικείμενο ενός μεγάλου αριθμού άρθρων μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών το 1949. Πολλές τοπικές εφημερίδες είχαν αποκαλύψει «προμήθειες του εγκλήματος» στις μεγάλες πόλεις και πολιτείες και επίσης την εκτεταμένη διαφθορά της πολιτικής από το οργανωμένο έγκλημα.

Πολλές πόλεις και πολιτείες ζήτησαν την ομοσπονδιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά οι μέχρι τότε ομοσπονδιακοί νόμοι προεβλέπαν λίγα εργαλεία για την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να το πράξουν. Ειδικότερα, πολλές πόλεις και πολιτείες ασχολούνταν με τον τρόπο που το οργανωμένο έγκλημα είχε διεισδύσει στο διακρατικό εμπόριο, και πώς απειλούσε να κρατήσει την αμερικανική οικονομία όμηρο μέσω των εκβιασμών στην εργασία.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1950, ο Γερουσιαστής του Τενεσί Έστες Κεφόβερ εισήγαγε ένα ψήφισμα που θα επιτρέπε στην Επιτροπή της Γερουσίας να έχει την δικαστική εξουσία να ερευνήσει το ρόλο του οργανωμένου εγκλήματος στο διακρατικό εμπόριο.

Ωστόσο, η Επιτροπή της Γερουσίας για το Διαπολιτειακό και Εξωτερικό Εμπορίο ισχυρίστηκε ότι είχε ηδη την δικαιοδοσία επί του θέματος. Ένα συμβιβαστικό ψήφισμα αντικατέστησε την υπάρχουσα επιτροπή και ιδρύθηκε μια ειδική επιτροπή από πέντε γερουσιαστές, μέλη της οποίας θα πρέπει να προέρχονταν από δύο επιτροπές, του Δικαστικού σώματος και του Εμπορίου. Η συζήτηση επί του ψηφίσματος ήταν καθαρά κομματική, και η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος ήταν είχε μικρή πολύ διαφορά μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Εργασίες της Επιτροπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προέδρος της Αμερικανικής Γερουσίας Αλμπέν Μπαρκλέυ, εξουσιοδότηθηκε να επιλέξει τα υπόλοιπα τεσσέρα μέλη της νέας επιτροπής και τα οποία ήταν:

Η Επιτροπή Κεφόβερ πραγματοποιήσε ακροάσεις σε 14 μεγάλες πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότεροι από 600 μάρτυρες κατέθεσαν. Πολλές από τις ακροάσεις της Επιτροπής είχαν μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση σε μεγάλες αίθουσες ακροατηρίων, παρέχοντας σε πολλούς Αμερικανούς την πρώτη τους εικόνα από την επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ. Μεταξύ όσων εμφανίστηκαν να καταθέσουν ήταν οι Μίκι Κόεν, Φρανκ Κοστέλο, Μέγερ Λάνσκι, η Βιρτζίνια Χιλ (φιλενάδα του Μπάγκσυ Σίγκελ) και τέσσερις αστυνομικοί στην υπηρεσία του πρώην Ταμία της Κομητεία Ατλάντικ και αφεντικού της Ιρλανδικής Μαφίας, Ίνοκ "Νάκυ" Τζόνσον

Ο Έστες Κεφόβερ αναγνωρίστηκε σε εθνικό επίπεδο ως διώκτης του οργανωμένου εγκλήματος, που επέτρεψε να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1952 και το 1956 (ωστόσο απέτυχε να εκλεγεί, αλλά έγινε υποψήφιος αντιπρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του κόμματός του το 1956).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Επιτροπή Κεφόβερ στο senate.gov (αγγλικά) ανακτήθηκε 2 Μαρτίου 2019
  2. Έστες Κεφόβερ υποψήφιος στις Προέδρικες εκλογές (1952-1956[νεκρός σύνδεσμος] στην Tennesse encyclopedia.net (αγγλικά) ανακτήθηκε 7 Μαρτίου 2019

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]