Εμέρ Φαρούκ Ακούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμέρ Φαρούκ Ακούν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ömer Faruk Akün (Τουρκικά)
Γέννηση5  Απριλίου 1926
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος2  Μαΐου 2016
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Καρατζά-Αχμέτ
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςτουρκικά
ΣπουδέςΣχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημιουργός γραπτών έργων
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης

Ο Εμέρ Φαρούκ Ακούν (τουρκικά: Ömer Faruk Akün, Κωνσταντινούπολη, 5 Απριλίου 1926 - Κωνσταντινούπολη, 2 Μαΐου 2016) ήταν Τούρκος φιλόλογος και ιστορικός της λογοτεχνίας, με ειδίκευση στην οθωμανική λογοτεχνία.

Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από σπουδές στο γυμνάσιο αρρένων της συνοικίας Καμπατάς της Κωνσταντινούπολης, ο Ακούν σπούδασε στο Τμήμα Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο και αποφοίτησε το 1947 με διατριβή με αντικείμενο τα διηγήματα του Ντεντέ Κορκούτ, ενώ το 1951, μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας του, εργάστηκε ως λέκτορας. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, το τμήμα βρισκόταν υπό τη διεύθυνση του Αχμέτ Χαμντί Τανπινάρ. Το 1953, έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών με τη διατριβή με αντικείμενο την φύση στην τουρκική λαϊκή ποίηση, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1954 και 1956 έρευνα και σπουδές στο Παρίσι, πιο συγκεκριμένα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και στη Σορβόννη. Το 1959, με διατριβή με αντικείμενο το ποιητικό έργο του Αμπντουλχάκ Χαμίντ Ταρχάν, έλαβε τον τίτλο σπουδών του ντοτσέντ, ο οποίος στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται μεταξύ του διδάκτορα και του καθηγητή, ενώ, τελικώς, το 1971, έγινε καθηγητής με διατριβή με αντικείμενο την επιστολικού χαρακτήρα αλληλογραφία του Ναμίκ Κεμάλ. Το 1984, κατέστη επικεφαλής του Τμήματος Σύγχρονης Τουρκικής Λογοτεχνίας, ενώ το 1990 κατέστη διευθυντής του Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.[1] Με σημείο εκκίνησης το 1993, υπήρξε ομότιμος καθηγητής, συνεχίζοντας, ωστόσο, παράλληλα να εργάζεται για αριθμό τουρκικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το 2005, βραβεύθηκε από το κράτος για την προσφορά του στον τουρκικό πολιτισμό (τουρκικά: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı). Στις 2 Μαΐου 2016, έπειτα από μακρά ασθένεια, απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη και ετάφη στο Κοιμητήριο του Καρατζά-Αχμέτ, στη συνοικία του Ουσκουντάρ.[2]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέραν των συνεισφορών του σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και εγκυκλοπαίδειες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των İslâm Ansiklopedisi και Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, ο Εμέρ Φαρούκ Ακούν είναι, επίσης, συγγραφέας των παρακάτω μονογραφιών:

  • (Τουρκικά) Nâmık Kemal’in Mektupları. Κωνσταντινούπολη. 1972. 
  • (Τουρκικά) Türk Dili Karşısında Türk Münevveri. Κωνσταντινούπολη. 1982. 
  • (Τουρκικά) Divan Edebiyatı. Κωνσταντινούπολη. 2013. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Uçman & Kenan 2016, σελ. 497.
  2. Uçman & Kenan 2016, σελ. 498.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Τουρκικά) Uçman, Abdullah; Kenan, Seyfi (2016). «Osmanlı Edebiyatı Tarihçisi Akün Hoca’nın Ardından». Osmanlı Araştırmaları – The Journal of Ottoman Studies 48: 497–500. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]