Ελληνικό Μέτωπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνικό Μέτωπο
ΠρόεδροςΜάκης Βορίδης
ΙδρυτήςΜάκης Βορίδης
ΊδρυσηΑπρίλιος 1994
ΔιάλυσηΜάιος 2005
Συγχωνεύθηκε σεΛαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
ΙδεολογίαΕθνικισμός
Εθνικός συντηρητισμός
Κοινωνικός συντηρητισμός
Αντικομμουνισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροδεξιά[1]
Χρώματα     Μπλε
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ελληνικό Μέτωπο ήταν ακροδεξιό ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1994 από τον Μάκη Βορίδη και ανέστειλε την πολιτική του δράση τον Μάιο του 2005. Το ιδρυτικό του Συνέδριο, όπου συμμετείχαν μέλη της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως και του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος, καθόριζε ως επίσημη ιδεολογία του τον ελληνικό εθνικισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από σειρά διαδικασιών, πρόεδρος εξελέγη ο Μάκης Βορίδης, τέως γενικός γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Παρά την πρόθεση των ιδρυτών του για συσπειρωτικό χαρακτήρα του Ελληνικού Μετώπου, ακολούθησε μία τριετής περίοδος ζυμώσεως, η οποία οδήγησε στην αποδυνάμωση του κόμματος και την απώλεια αρκετών στελεχών, που είτε απεσύρθησαν εντελώς από την πολιτική δράση, είτε προσχώρησαν σε άλλα κόμματα ή πολιτικούς φορείς της ελληνικής ακροδεξιάς.

Το 1997, ο εναπομείνας πυρήνας του κόμματος, αποτελούμενος από νεότερα κυρίως άτομα, όπως ο Θεοδόσης Αθανασάς και ο Χρήστος Χαρίτος, αμφότεροι οικονομολόγοι, ο δικηγόρος Φαίδων Δημόπουλος, ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας και οι επιχειρηματίες Γιάννης Καραϊωσηφόγλου και Κωνσταντίνος Σγουμπόπουλος, προχώρησαν σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία εξέλεξε νέο Εκτελεστικό Γραφείο, αποτελούμενο κυρίως από τους ανωτέρω και το οποίο καλούνταν να οδηγήσει το κόμμα στις δημοτικές εκλογές του 1998.

Τον Οκτώβριο του 1997 το Ελληνικό Μέτωπο διοργάνωσε την Ευρωπαϊκή Εθνικιστική Συνδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λε Πεν που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Καρλ Λανγκ και τον ευρωβουλευτή Λε Ρασινέλ, του Φλαμανδικού Μπλοκ που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Frank Vanheke και του Ισπανικού Εθνικού Μετώπου που εκπροσωπήθηκε από τον Κίκε Φαλκόν. Η εκδήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση πλήθους αριστερών σχημάτων.

Τον Οκτώβριο του 1998 το Ελληνικό Μέτωπο συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκλογές, κατεβάζοντας ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων τον πρόεδρό του Μάκη Βορίδη, με τον συνδυασμό "Μέτωπο για την Αθήνα" και με κεντρικό σύνθημα «κόκκινη κάρτα στους Λαθρομετανάστες». Ο Μάκης Βορίδης έλαβε 2.000 ψήφους ή 0,6%.

Στις ευρωεκλογές του 1999 το Ελληνικό Μέτωπο έλαβε λιγότερο από 0,5%, γεγονός που από τους ίδιους αποδόθηκε στην ύπαρξη ενός άλλου συνδυασμού στο χώρο της ακροδεξιάς, της "Πρώτης Γραμμής" του Κώστα Πλεύρη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 το Ελληνικό Μέτωπο συνεργάστηκε με την "Πρώτη Γραμμή".

Μετά από τη διάλυση του επίσης ακροδεξιού κόμματος "Πρώτη Γραμμή", αρκετά στελέχη της εντάχτηκαν στο Ελληνικό Μέτωπο και άνοιξε γραφεία σε αρκετές πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Τον Ιανουάριο του 2005 το Ελληνικό Μέτωπο, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, συνεκάλεσε το 2ο Συνέδριό του και εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της εξέλεξε το νέο Πολιτικό Γραφείο. Στο συνέδριο αυτό, που είχε σύνθημα «ενωμένοι θα νικήσουμε για την Ελλάδα», υπερίσχυσε η τάση που ήθελε να προετοιμάσει το κόμμα για αναστολή της πολιτικής του δράσης και προσχώρησή του στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Στις 15 Μαΐου 2005, μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Ελληνικό Μέτωπο ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του και κάλεσε, με σκεπτικό την ανάπτυξη «εθνικής αντιπολίτευσης για την εθνική επιβίωση», τα μέλη του να ενταχθούν στο ΛΑΟΣ. Την απόφαση αυτή τήρησαν τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2000 Μάκης Βορίδης 12.125
(με Πρώτη Γραμμή)
0,18%
(με Πρώτη Γραμμή)
0 / 300
10ο κόμμα
Εκτός Βουλής
2004 Μάκης Βορίδης 6.751 0,09%
0 / 300
11ο κόμμα
Εκτός Βουλής

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση Ομάδα
1999 Μάκης Βορίδης 7.693 0,12%
0 / 25
22η -
2004 Μάκης Βορίδης 15.243 0,25%
0 / 24
12η -

Πρώην κομματικά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της μηνιαίας εφημερίδας του κόμματος, "Ελληνικές Γραμμές", με αρχισυντάκτη τον Παναγιώτη Δούμα. Αυτή η μορφή, αποφασίστηκε το 1997 με τη μετατροπή του τότε τετρασέλιδου δελτίου, το οποίο το κόμμα μέχρι τότε απέστελε σε άτακτα χρονικά διαστήματα, σε μηνιαία εφημερίδα, η οποία θα πωλούνταν σε επιλεγμένα σημεία των Αθηνών και της επαρχίας και σε συνδρομητές. Το έντυπο αυτό απετέλεσε τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας του κόμματος μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας του, τον Μάιο του 2005, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]