Ελληνικές Σπουδές στις ΗΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ελληνικές σπουδές είναι ένα επιστημονικό πεδίο που εστιάζει στη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και την πολιτική της μετακλασικής Ελλάδας. Στο πανεπιστήμιο, ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, εκθέτει τους μαθητές σε απόψεις που τους βοηθούν να κατανοήσουν τις ιστορικές και πολιτικές εμπειρίες της Βυζαντινής, της Οθωμανικής και της σύγχρονης Ελλάδας. Επίσης διδάσκονται και για τις διακεκριμένες λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές παραδόσεις της εποχής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη "Ελληνικές" αναφέρεται σε μια περίοδο στην αρχαία ελληνική ιστορία μεταξύ 507 π.Χ. (ημερομηνία της πρώτης δημοκρατίας στην Αθήνα) και 323 π.Χ. (ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Αυτή η περίοδος αναφέρεται επίσης ως η εποχή της Κλασικής Ελλάδας και δεν πρέπει να συγχέεται με τον Ελληνιστικό Κόσμο, που ορίζει την περίοδο μεταξύ του θανάτου του Αλεξάνδρου και της κατάκτησης της Ελλάδας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (323/146/31 π.Χ.).

Ο κατάλογος των στοχαστών, συγγραφέων, γιατρών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, πολιτικών και πολεμιστών του Ελληνικού Κόσμου που έδωσε σημαντικές συνεισφορές στον δυτικό πολιτισμό είναι μακρύς. Ο πολιτικός Σόλων, οι ποιητές Πίνδαρος και Σαπφώ, οι τραγωδοί Σοφοκλής, Αισχύλος και Ευριπίδης, και πολλοί άλλοι ακόμα ζούσαν εκείνη την περίοδο.

Πανεπιστημιακά προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανεπιστήμιο Μπράουν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπράουν υποστηρίζει το Τμήμα Κλασικής παιδείας.[1] Η διδασκαλία γλωσσών ξεκίνησε το 1972. Η διδασκαλία στη νεοελληνική λογοτεχνία και ιστορία ξεκίνησε το 1995.

Πανεπιστήμιο της Φλόριντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα[2] συγκεντρώνει υπό την αιγίδα του τα διάφορα μαθήματα και προγράμματα που ασχολούνται με την Ελλάδα στο παρελθόν και το παρόν, για την προώθηση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και την παροχή βοήθειας στους ντόπιους πολίτες στις αλληλεπιδράσεις τους με την Ελλάδα.

Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γραφείο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις[3] προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό.

Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-St. Louis[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-St. Louis φιλοξενεί ένα πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών[4], το οποίο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διδακτορικού από το Karakas Foundation. Αποστολή τoυ είναι να εστιάσει, να αναπτύξει και να διατηρήσει την έρευνα, τη διδασκαλία και τη δημόσια εκπαίδευση στον Ελληνισμό.

Πανεπιστημίου του John Hopkins[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο John Hopkins δημοσιεύει ένα περιοδικό Νεοελληνικών Σπουδών.[5] Το περιοδικό δημοσιεύει κριτικές αναλύσεις των Eλληνικών κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών υποθέσεων, καλύπτοντας την περίοδο από την ύστερη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έως και σήμερα.

Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πρόγραμμα Ωνάση στις Ελληνικές Σπουδές[6] στο NYU προσφέρει μια ολοκληρωμένη και διεπιστημονική κατανόηση της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της πολιτικής της μετακλασικής Ελλάδας. Οι μαθητές εκτίθενται σε πολλές απόψεις που τους βοηθούν να κατανοήσουν τις ιστορικές και πολιτικές εμπειρίες του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Ελλάδας, τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα έχει αναλάβει τα παρελθόντά της και τα μετέφρασε στη σύγχρονη εποχή, αλλά και τις ελληνικές λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές παραδόσεις μιας χώρας.

Η βιβλιοθήκη Bobst του Πανεπιστημίου φιλοξενεί δύο προικισμένες συλλογές Ελληνικών Σπουδών: τη Βιβλιοθήκη Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Βιβλίων Παπαμάρκου και τη Βιβλιοθήκη Βαρδινογιάννη των Ελληνικών Πολιτισμών. Το "NYU in Athens" δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο ή Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Ohio State University)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Νεοελληνικών σπουδών ιδρύθηκε την δεκαετία του 1970 όταν η τοπική ελληνική κοινότητα του Οχάιο συγκέντρωσε την αναγκαία χρηματοδότηση. Από τότε περισσότεροι από 12.000 φοιτητές έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα που προσφέρει το τμήμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [Home- Classics Department http://www.brown.edu/academics/classics/]
  2. «"Center for Greek Studies » University of Florida"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2021. 
  3. "UI's Office of Hellenic Studies"
  4. "GREEKSTUDIES.ORG"
  5. «"The Johns Hopkins University Press"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. 
  6. "Hellenic Studies - New York University"