Ελιζαβέτα Οστρόγκσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελιζαβέτα Οστρόγκσκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Νοεμβρίου 1539
Οστρόχ
Θάνατος1582[1][2][3] ή 1582[4]
Ντούμπνο
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝτίμιτρ Σανγκούσκο
Łukasz III Górka
Simeon III Olelkovich
ΓονείςΊλια Οστρόγκσκι και Μπεάτα Κοστσιελέτσκα
ΟικογένειαΟικογένεια Οστρόγκσκι
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σαμοτούουι - Πύργος της Χάλσκα
Γιαν Ματέικο - Kazanie Skargi

Η Πριγκίπισσα Ελιζαβέτα Οστρόγκσκα (πολωνικά: Elizaveta Ostrogska) (1539-1582), επίσης γνωστή ως Ελζμπιέτα (Elżbieta) ή Χάλσκα (Halshka), ήταν Ρουθήνια κληρονόμος, το μοναχοπαίδι του Πρίγκιπα Ίλια Οστρόγκσκι και της Μπεάτα Κοστσιελέτσκα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οστρόγκσκα γεννήθηκε στο κάστρο του Οστρόχ το 1539, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα της. Κληρονόμησε μια μεγάλη περιουσία που την έκανε ελκυστική ως νύφη για πιθανούς συζύγους.

Όταν ήταν 14 ετών, ο θείος της, Κονστάντι Βάσιλ Οστρόγκσκι, (ενάντια στη θέληση της μητέρας της) την ανάγκασε να παντρευτεί τον Ντίμιτρ Σανγούσκο, σταρόστα των Κάνιβ, Τσερκάσι και Ζιτόμιρ. Σύντομα ο Ντίμιτρ έπρεπε να τραπεί σε φυγή λόγω της κακοφημίας του και της σύγκρουσης του με τον Σιγισμούνδο Β΄ Αύγουστο της Πολωνίας, αλλά συνελήφθη και δολοφονήθηκε από τον Μάρτσιν Ζμπορόφσκι στο Γιαρόμνιερς το 1554.[5]

Το 1555, ο Βασιλιάς την ανάγκασε να παντρευτεί τον Γούκας Γκούρκα, τον βοεβόδα του Πόζναν, του Κάλις, της Γουεντσίτσα και της Κουγιαβίας-Μπζεστς ξανά εναντίον της δικής της και της θέλησης της μητέρας της, η οποία ήθελε η Χάλσκα να παντρευτεί τον Σιέμιον Ολεκλόβιτς, Πρίγκιπα του Σλουτσκ. Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη κατέφυγαν στο Λβιβ και κρύφτηκαν στη Δομινικανή Εκκλησία της πόλης. Ο πρίγκιπας Σιέμιον μπήκε στην εκκλησία ντυμένος σαν ζητιάνος και παντρεύτηκε κρυφά την πριγκίπισσα Οστρόγκσκα το 1559. Ο Βασιλιάς όμως δεν αναγνώρισε τον γάμο και διέταξε τον Πρίγκιπα Σιέμιον να παραδώσει την Ελιζαβέτα πίσω στον Γκούρκα. Η εκκλησία πολιορκήθηκε και η μητέρα και η κόρη αναγκάστηκαν να παραδοθούν και να αποδεχτούν τη θέληση του Βασιλιά.[6]

Η μητέρα της, Μπεάτα Κοστσιελέτσκα, προσπάθησε για πολλά χρόνια να ακυρώσει το γάμο με τον Γούκας Γκούρκα. Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας Σιέμιον Ολεκλόβιτς του Σλουτσκ πέθανε. Όταν πέθανε, η Ελιζαβέτα άρχισε να συμμετέχει σε κοινωνικές υποθέσεις με τον de jure σύζυγό της.

Ο Ελιζαβέτα έζησε με τον Γκούρκα στο κάστρο του στο Σαμοτούουι μέχρι τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 1573.

Όταν έγινε χήρα για τρίτη φορά, ο θείος της, Κονστάντι Βάσιλ, την ανάγκασε να δώσει σε εκείνον και τον γιο του, Γιάνους Οστρόγκσκι, μέρος της περιουσίας της.

Πέθανε μόνη και παράφρων σε ηλικία 43 ετών το 1582.

Έμπνευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τραγική της μοίρα ήταν η βάση για το βιβλίο του Γιούζεφ Ιγκνάτσι Κρασέφσκι, με τίτλο Halszka (Βίλνο,1838).

Ο Γιαν Ματέικο απεικόνισε στο παρασκήνιο του πίνακα ζωγραφικής Kazanie Skargi.

Υπάρχει ένας θρύλος για έναν από τους πύργους του κάστρου του Σαμοτούουι, ότι ήταν η φυλακή για μια «σκοτεινή πριγκίπισσα», της οποίας το πρόσωπο ήταν κρυμμένο πίσω από μια σιδερένια μάσκα από τον σύζυγό της.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]