Εκστρατεία της Μπετσουαναλάνδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκστρατεία της Μπετσουαναλάνδης
Πόλεμοι των Μπόερς
ΧρονολογίαΔεκέμβριος 1884–Αύγουστος 1885
ΤόποςΝότια Αφρική, Μποτσουάνα
Έκβασηεπικράτηση των Βρετανών
  • προσχώρηση της Στελλαλάνδης στη Βρετανία
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Η Εκστρατεία της Μπετσουαναλάνδης (αγγλικά: Bechuanaland Expedition‎‎) ή Εκστρατεία Γουόρεν (αγγλικά: Warren Expedition‎‎), της περιόδου του 1884-1885, ήταν βρετανική στρατιωτική εκστρατεία στη Μπετσουαναλάνδη, για την υπεράσπιση της βρετανικής κυριαρχίας εν όψει καταπατήσεων από τη Γερμανία, στη Τράνσβααλ και την καταστολή επαναστατημένων των πολιτειών Στελλαλάνδη και Γκόσεν των Μπόερς.

Το Δεκέμβριο του 1884, ο αρχιστράτηγος Τσαρλς Γουόρεν εστάλη ως βασιλικός ειδικός επίτροπος για τη διοίκηση στρατιωτικής εκστρατείας στη Μπετσουαναλάνδη, για την υπεράσπιση της βρετανικής κυριαρχίας εν όψει καταπατήσεων από τη Γερμανία, στη Τράνσβααλ και την καταστολή επαναστατημένων πολιτειών Στελλαλάνδη και Γκόσεν των Μπόερς, οι οποίες υποστηριζόταν από τη Τράνσβααλ και καταλάμβαναν εδάφη και βοοειδή από τις φυλές Τσουάνα της περιοχής. Η δύναμη του Γουόρεν που αποτελούνταν από 4.000 Βρετανούς και γηγενείς κατευθύνθηκε βόρεια από το Κέιπ Τάουν, συνοδεία των τριών πρώτων αεροστάτων παρατήρησης που χρησιμοποιήθηκαν από το Βρετανικό Στρατό Ξηράς σε πεδίο μάχης. Στις 22 Ιανουαρίου, ο Γουόρεν συναντήθηκε με τον ηγέτη των Μπόερς Πολ Κρούγκερ στον ποταμό Μόντερ, όπου ο Κρούγκερ σταμάτησε την εκστρατεία αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για τη διατήρηση της τάξης στη Μπετσουαναλάνδη. Ωστόσο, ο Γουόρεν δεν εγκατέλειψε την πορεία του, και όταν κατέφτασε στη Μπετσουαναλάνδη διέλυσε τις δημοκρατίες της Στελλαλάνδης και του Γκόσεν χωρίς αιματοχυσίες και ως εκ τούτου η Μπετσουαναλάνδη έγινε βρετανικό προτεκτοράτο.[1] Ο Γουόρεν ανακλήθηκε στη Βρετανία το Σεπτέμβριο του 1885.

Ο Σκωτσέζος ιεραπόστολος Τζον Μακένζι (1835–99), ο οποίος συνόδευσε το Γουόρεν, περιέγραψε τις εμπειρίες του από την εκστρατεία σε ένα σύγγραμμα του 1887, το Austral Africa: Losing It or Ruling It.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bechuanaland». www.britishempire.co.uk. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2018. 
  2. Mackenzie, John (1887). Austral Africa: Losing It or Ruling It; Being Incidents and Experiences in Bechuanaland, Cape Colony, and England. London: Sampson Low, Marston, Searle & Rivington - via World Digital Library.