Εκκλησία του Γκαντιάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εκκλησία του Γκαντιάντι
განთიადის ეკლესია
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°22′45″N 40°4′15″E
ΧώραΓεωργία
Έναρξη κατασκευής6ος αιώνας
ΠροστασίαΠολιτισμικά Μνημεία Εθνικής Σημασίας της Γεωργίας

Η εκκλησία του Γκαντιάντι (γεωργιανά: განთიადის ეკლესია, Γκαντ'ιάντις εκλέσια) είναι βασιλική τριών αψίδων του 6ου αιώνα, στον οικισμό Γκαντιάντι (επαρχία Γκάγκρα). Χτίστηκε το 543 μ.Χ. και μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία αρκετές φορές μεταξύ8ου και 10ου αιώνα. Το 1576 υπέστη ζημιές από εισβολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι ένας από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς στη Γεωργία. Σήμερα μόνο τα ερείπια της βασιλικής έχουν μείνει όρθια.

Ιστορική-Αρχιτεκτονική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εμπειρογνώμονες στην εκκλησιολογία προτείνουν ότι η εκκλησία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό για τις φυλές Αμπάζγκ οι οποίες εκχριστιανίστηκαν. Στα ερείπια της Βασιλικής βρέθηκε μνήμα με μεγαλογράμματη επιγραφή στα ελληνικά. Φαίνεται πιθανότερο ότι η επιγραφή ανήκε σε τάφο αξιωματούχου ή κληρικού της Αμπχαζίας. Το όνομα του θαμμένου έχει χαθεί. Η επιγραφή χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική.

Τρέχουσα κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή έχει καταληφθεί από ένα ντε φάκτο ανεξάρτητο κρατίδιο, την Αμπχαζία, η οποία δημιουργήθηκε καθώς οι κάτοικοι ήθελαν να παραμείνουν στην Σοβιετική Ένωση (όπως και η Νότια Οσσετία) και όχι να αποσχιστούν από αυτή μαζί με τη Γεωργία. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η μελέτη της εκκλησίας και η διεξαγωγή των αντίστοιχων έργων είναι αδύνατη. Η εκκλησία είναι σε άσχημη κατάσταση και χρειάζεται επειγόντως συντήρηση και αποκατάσταση έργων.

Η εκκλησία Τσαντρίπσι έχει το καθεστώς του μνημείου εθνικής σημασίας.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Β. Τζαοσβίλι, Ρ. Ρτσεουλισβίλι, Γεωργιανή Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, σ. 680, Τιφλίδα, 1977.
  • Πολιτιστική κληρονομιά στην Αμπχαζία, Τιφλίδα, 2015