Εικονικό σχολείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εικονικό σχολείο ονομάζεται ένα μεγάλο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών που επιτρέπει σε μαθητές να συνδέονται και να επικοινωνούν με καθηγητές αλλά και άλλους μαθητές από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω εξειδικευμένων κέντρων, με σκοπό την δημιουργία διαδικτυακών τάξεων και την παροχή άμεσης εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών, χωρίς χρονικές και ηλικιακές δεσμεύσεις.

Τρόπος λειτουργείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα του εικονικού σχολείου ξεκίνησε αρχικά στα τέλη του 20ού αιώνα, υλοποιήθηκε στις αρχές του 21ου, και αναπτύσσεται, εξελίσσεται και τελειοποιείται μέχρι και σήμερα. Το εικονικό σχολείο είναι μια σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης εξ' αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τον Η/Υ και το διαδίκτυο. Γι' αυτό τον λόγο η συγκεκριμένη εκπαίδευση ονομάζεται "εικονική". Κατά την διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης οι μαθητές αλλά και οι γονείς έχουν την δυνατότητα επιλογής δασκάλου, ύλης και "σχολείου" κατά βούληση και οποιαδήποτε στιγμή. Κάποια μαθήματα του εικονικού σχολείου επιχορηγούνται από το κράτος, άλλα είναι μέρος υπαρχόντων ιδιωτικών σχολείων ή κολλεγίων, και άλλα διευθύνονται από κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Οι μαθητές που φοιτούν σε κάποιο εικονικό σχολείο πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα μαθήματα γράφοντας ένα διαγώνισμα ή μέσω μιας προφορικής εξέτασης. Το σχολείο θα δώσει βαθμούς για το μάθημα και τελικά απολυτήριο.

Σκοπός του εικονικού σχολείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκοπός του εικονικού σχολείου από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ήταν να λειτουργεί σε συνδυασμό με το παραδοσιακό σχολείο και όχι να το αντικαταστήσει. Οι μαθητές που φοιτούν στα δημόσια σχολεία επιλέγουν από εγκεκριμένα εικονικά μαθήματα, και συμπληρώνουν τον κύκλο των μαθημάτων σε υπολογιστές είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μία μορφή συμπλήρωσης του ενός σχολείου από το άλλο. Το εικονικό σχολείο λαμβάνει χώρα ως μία ανεξάρτητη μορφή εκπαίδευσης μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, π.χ. όταν τον καθηγητή και τους μαθητές τους χωρίζει η φυσική απόσταση, όταν οι μαθητές είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, ή σε οποιαδήποτε άλλη τέτοια περίπτωση, προσπαθώντας να γεφυρώσει το κενό.

Εικονικά μαθήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εικονικά μαθήματα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες με βάση τον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που χρησιμοποιούνται στο μάθημα. Βασίζονται σε ασύγχρονη ή συγχρονισμένη επικοινωνία και είναι είτε χωρίς πρόγραμμα με ελάχιστη ή καθόλου αλληλεπίδραση ανάμεσα στους συμμαθητές, είτε προγραμματισμένα με περισσότερη εστίαση στις αλληλεπιδράσεις των ομάδων. Επομένως, έχουν χωριστεί στις εξής κατηγορίες:

Απρογραμμάτιστα-ασύγχρονα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι οργανωμένα όπως ένα βιβλίο ή μια ανεξάρτητη μελέτη για το μάθημα. Οι μαθητές μπορούν να ξεκινήσουν, να σταματήσουν και να ολοκληρώσουν την δουλειά τους οποιαδήποτε στιγμή και με τον δικό τους ρυθμό.

Προγραμματισμένα-ασύγχρονα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανώνονται μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο χρόνου, αλλά απαιτούν ασυγχρόνιστη συνεργασία από τους καθηγητές. Μια ομάδα μαθητών μελετούν το ίδιο υλικό σχετικά με το μάθημα, την ίδια χρονική στιγμή, αλλά έχουν τη δυνατότητα της ασυγχρόνιστης πρόσβασης σε οποιαδήποτε στιγμή και τοποθεσία μέσα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Πλήρως συγχρονισμένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσπαθούν να αναπαραστήσουν τις διαλέξεις που γίνονται σε τάξεις, στο Διαδίκτυο. Αυτά τα μαθήματα απαιτούν συγχρονισμό σε μορφή video, audio και κειμένου. Όλοι οι μαθητές και ο δάσκαλός τους είναι παρόντες την ίδια χρονική στιγμή για να συναντηθούν, όπως ακριβώς θα έκαναν σε μία τάξη.


Παραδείγματα εικονικών σχολείων σε Παγκόσμια Κλίμακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Virtual High School[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο εικονικό σχολείο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1996 και μέχρι σήμερα έχει περισσότερους από 850 μαθητές, ενώ πάνω από 43 λύκεια και 13 πολιτείες είναι εγγεγραμμένες σ' αυτό. Το σχολείο αυτό χρησιμοποιεί ένα ασυγχρόνιστο πρόγραμμα, και γι' αυτό το λόγο μαθητές από ολόκληρο τον κόσμο έχουν την δυνατότητα να είναι εγγεγραμμένοι σ΄ αυτό.

Electronic High School[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχολείο αυτό προσφέρει πρόγραμμα σπουδών με βασικά, αντί για εξειδικευμένα μαθήματα. Οι καθηγητές καθορίζουν το περιεχόμενο των τάξεων. Οι μαθητές που είναι γραμμένοι στο σχολείο αυτό, συμπληρώνουν μαθήματα ανεξάρτητα, υποβάλλουν τις εργασίες τους και λαμβάνουν τα σχόλια των καθηγητών μέσω e-mail και on-line chat, έχοντας όσο περισσότερη επαφή γίνεται μεταξύ τους.


Παραδείγματα εικονικών σχολείων στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο, απολύτως ισότιμο με τα άλλα Α.Ε.Ι. της χώρας και παρέχει στους απόφοιτούς του όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας. Στόχος του είναι η εξ' αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, με την ανάπτυξη και την αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας.

Το ΕΑΠ χρησιμοποιεί επτά βασικές καινοτομίες:

  • Η προσφορά σπουδών, αποκλειστικά με την μέθοδο της εξ' αποστάσεως διδασκαλίας
  • Η εφαρμογή του αρθρωτού συστήματος
  • Η πιστοποίηση των σπουδών σε 5 διαφορετικά επίπεδα, που καλύπτουν το χώρο από τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση έως το διδακτορικό δίπλωμα
  • Η ίδρυση Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας
  • Η ίδρυση Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης
  • Η κατάργηση του πρυτανικού συμβουλίου, με σκοπό την απλούστευση της διοικητικής δομής
  • Ο καθορισμός ως βασικής λειτουργικής μονάδας του ΕΑΠ της Θεματικής Ενότητας, που καλύπτει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Κάθε Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει ύλη που αντιστοιχεί σε 3 εξαμηνιαία μαθήματα των ελληνικών Α.Ε.Ι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εικονικός κόσμος & νέες τεχνολογίες"/ Εκδόσεις: Κλειδάριθμος (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10)
    Έτος έκδοσης: 2004
    Συγγραφείς: ΑΘΗΝΑ Α. ΛΑΖΑΚΙΔΟΥ
    ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ Γ. ΧΑΤΖΗΜΙΤΣΗΣ
    ΙΟΡΔΑΝΗΣ Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  • "e-λεκτρονική μάθηση"/ Εκδόσεις Κλειδάριθμος (KEΦΑΛΑΙΟ 5)
    Έτος έκδοσης: 2006
    Συγγραφείς: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    ΛΟΥΚΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ