Εθνική Ομοσπονδία Προηγμένων Υπηρεσιών Πληροφόρησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εθνική Ομοσπονδία Προηγμένων Υπηρεσιών Πληροφόρησης (αγγλ.National Federation of Advanced Information Services - NFAIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντικής συμμετοχής με έδρα τη Φιλαδέλφεια, ο οποίος εκπροσωπεί όσους εργάζονται για εύκολη και αποτελεσματική πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατάσταση που επικρατούσε στη Νέα Υόρκη λίγο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στη δημιουργία έντονου ανταγωνισμού στον τομέα των Επιστημών και της Τεχνολογίας. Το 1958 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation), προκειμένου να διασφαλιστεί η διάδοση της επιστημονικής πληροφόρησης. Ακολούθησε η ίδρυση της Εθνικής Ομοσπονδίας Υπηρεσιών Επιστημονικής Ευρετηρίασης.(National Federation of Science Abstracting and Indexing Services - NFSAIS), η οποία με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη του έργου της, διεύρυνε τη συμμετοχή της και μετονομάστηκε σε Εθνική Ομοσπονδία Υπηρεσιών Περίληψης και Ευρετηρίασης (NFAIS), ώσπου υιοθέτησε την τρέχουσα ονομασία της ως Εθνική Ομοσπονδία Προηγμένων Υπηρεσιών Πληροφόρησης (National Federation of Advanced Information Services – NFAIS. Το 2010 αποφάσισε να συμπεριλάβει στα μέλη της και μέλη του οργανισμού ASIDIC (Association of Information and Dissemination Centers), κατόπιν της ανακοίνωσης για λήξη της λειτουργίας του, καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, τα οποία παρά τη διαφορετικότητα τους, συνεργάστηκαν για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας [1].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η NFAIS μέσα από το έργο της επιδιώκει να συνεισφέρει στο έργο όσων εργάζονται για την ευημερία της Κοινωνίας της Πληροφορίας και να υπερασπιστεί τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Βασική επιδίωξη[2] της NFAIS, όπως δηλώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, αποτελεί η ενίσχυση και η υποστήριξη όλων όσων δημιουργούν, συγκεντρώνουν, οργανώνουν και διευκολύνουν με κάθε τρόπο την εύκολη πρόσβαση και την αποτελεσματική πλοήγηση και χρήση έγκυρης και αξιόπιστης πληροφόρησης, προκειμένου να τοποθετηθούν τα θεμέλια της παγκόσμιας γνώσης. Επιπλέον, η NFAIS εργάζεται για βελτιώσει τις δυνατότητες των μελών της και να συνεισφέρει στη συνεχή επιτυχία τους.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η NFAIS αποτελείται από ένα σύνολο μελών[3], αποτελούμενο από ιδρύματα και μεμονωμένα άτομα, τα οποία διακρίνονται σε Πλήρη Μέλη (Full Members) και Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Member), εκ των οποίων στην πρώτη κατηγορία μπορούν να ενταχθούν οργανισμοί που διευκολύνουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και στη δεύτερη κατηγορία, οργανισμοί που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία μελών.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η NFAIS μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιδιώκει να συμβάλλει στη διασφάλιση της πρόσβασης στην πληροφόρηση και για την επίτευξη του στόχου της έχει συστήσει επιμέρους Επιτροπές (Committees) με συγκεκριμένο αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας. Παράλληλα, αποτελεί τόπο δημόσιας συζήτησης για σημαντικά ζητήματα του επιστημονικού τομέα, παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην πλήρη ενημέρωση των μελών της, καθώς και στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Επιπρόσθετα, προχωρά στη δημοσίευση επιστημονικού υλικού και διαθέτει το ενημερωτικό δελτίο «Enotes» [4], μέσα από το οποίο προβάλλονται αναδυόμενα θέματα του χώρου και εξετάζονται τα προϋπάρχοντα ζητήματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της NFAIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Σκοπός της NFAIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Μέλη της NFAIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Ενημερωτικό δελτίο της NFAIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]