Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιράν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιράν
Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιράν
ΤύποςΕθνική Βιβλιοθήκη
Ίδρυση1937, πριν 87 έτη (1937)
Τοποθεσία Ιράν, Τεχεράνη
Συντεταγμένες48°50′01″N 2°22′33″E / 48.833611°N 2.375833°E / 48.833611; 2.375833
Συλλογή
Τεκμήρια15,000,000 τεκμήρια
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςAlireza Mokhtarpour Ghohroudi
Ιστότοποςwww.nlai.ir

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιράν (περσικά: کتابخانه ملی ایران ) (NLI) είναι η εθνική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην πρωτεύουσα τoυ Ιράv, την Τεχεράνη.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό του νέου κτιρίου

Η ίδρυση της βιβλιοθήκης χρονολογείται από τις αρχές του 1864, όταν ιδρύθηκε μια μικρή βιβλιοθήκη στο σχολείο Dar-ol Fonun, βασισμένη στο αγγλοσαξονικό πρότυπο, η οποία αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ιράν. Το 1937 εγκαινιάστηκε επίσημα, η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείτο από 5.000 τόμους και ο μέσος αριθμός των επισκεπτών ήταν 30 την ημέρα.[2] Στη βιβλιοθήκη, η εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τυπογραφίας και Εκδόσεων. Οι πρώτες δραστηριότητες του ιδρύματος περιλάμβαναν την καταλογογράφηση και τη διατήρηση των υφιστάμενων αποθεμάτων, την αύξηση των αποθεμάτων της βιβλιοθήκης με τη συλλογή βιβλίων, εθνικών και διεθνών περιοδικών και χειρογράφων.[3]

Στις 21 Νοεμβρίου 1999, ο Οργανισμός Πολιτιστικών Τεκμηρίων της Ισλαμικής Επανάστασης, ο οποίος προηγουμένως υπαγόταν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Εκπαίδευσης, απορροφήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη, αυξάνοντας έτσι τα βιβλία της και τα αρχεία της. Παρομοίως, το 2001, ο Εθνικός Οργανισμός Αρχείων, ουσιαστικά τα Εθνικά Αρχεία του Ιράν, προσαρτήθηκε στις συλλογές της βιβλιοθήκης, δημιουργώντας ένα ενιαίο ίδρυμα για τα αρχεία και τις συλλογές βιβλίων.

Καθήκοντα και οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ιράν μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:[4][5]

Συλλογή βιβλίων: Η Εθνική Βιβλιοθήκη συλλέγει όλα τα έργα που εκδίδονται στη χώρα, όλα τα έργα που σχετίζονται με το Ιράν, τα έργα που σχετίζονται με την περσική γλώσσα, όλες τις έρευνες και μελέτες για το Ισλάμ (ιδίως μελέτες για τον σιιτισμό) και τα έργα των Ιρανών στο εξωτερικό- επιπλέον, το ίδρυμα ασχολείται με τη συλλογή όλων των επιστημονικών και λογοτεχνικών έργων παγκόσμιας σημασίας στα αραβικά και τα αγγλικά.

Ταξινόμηση και οργάνωση των αποθεμάτων της βιβλιοθήκης: Η Εθνική Βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί το Σύστημα Ταξινόμησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για την οργάνωση των μονάδων- για τη βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Ντιούι.

Έρευνα: Η Εθνική Βιβλιοθήκη αξιολογεί πρότυπα και συντάσσει εγχειρίδια σχετικά με τη βιβλιοθηκονομία και την εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων- έτσι γεννήθηκε η Εγκυκλοπαίδεια της Βιβλιοθηκονομίας και της Πληροφόρησης, ένα δίτομο έργο γραμμένο στα περσικά. Το ίδρυμα συντάσσει επίσης πολυάριθμες βιβλιογραφίες για το Ιράν και το Ισλάμ.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • George Chandler: Iran. In: Ders.: Libraries in the East. An International and Comparative Study (International bibliographical and library service; Bd. 1). Seminar Press, London 1971, ISBN 0-12-815550-7, S. 39–50.
  • Allen Kent, Harold Lancour, Jay E. Daily, (Hrsg.): Encyclopedia of Library and Information Science, Nr. 13. New York: Marcel Dekker. S. 26–28.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Where is National Library of Iran, Tehran, Tehran Province, Iran on Map Lat Long Coordinates». www.latlong.net. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2022. 
  2. «National Library of Iran». Google Arts & Culture (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2022. 
  3. «TIMA » Contacts » Institutions » National Library and Archives of the Islamic Republic of Iran». www.islamicmanuscript.org. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2022. 
  4. «Digital collection - National Library and Archive of Iran». 
  5. «About: National Library of Iran». dbpedia.org. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2022.