Εδβίγη της Σαξονίας (1445-1511)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εδβίγη της Σαξονίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση31  Οκτωβρίου 1445
Μάισσεν
Θάνατος13  Ιουνίου 1511
Κβέντλινμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗγουμένη
Οικογένεια
ΓονείςΦρειδερίκος Β΄ της Σαξονίας και Μαργαρίτα της Αυστρίας, εκλέκτορας της Σαξονίας
ΑδέλφιαΑλβέρτος Γ΄ της Σαξονίας
Ερνέστος της Σαξονίας
Αμαλία της Σαξονίας
Άννα της Σαξονίας
Μαργαρίτα της Σαξονίας, ηγουμένη του Ζόισλιτς
ΟικογένειαΟίκος των Βέττιν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Χέντβιχ, γερμ. Hedwig von Sachsen von Wettin, Äbtissin von Quedlinburg (31 Οκτωβρίου 1445 - 13 Ιουνίου 1511) από τον Οίκο των Βέττιν ήταν κόρη του εκλέκτορα της Σαξονίας. Έγινε ηγουμένη του αββαείου του Κβέντλινμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τέταρτη κόρη του Φρειδερίκου Β΄ εκλέκτορα της Σαξονίας και της Μαργαρίτας των Αψβούργων, κόρης του Ερνέστου δούκα της Έσω Αυστρίας.

Γεννήθηκε στο Μάισσεν. Το 1458 ο Σύλλογος του αββαείου του Κβέντλινμπουργκ την εξέλεξε -αν και 12ετή- ως διάδοχο της πριγκίπισσας-ηγουμένης Άννας Α΄, που απεβίωσε 42 ετών. Ο πάπας Κάλλιστος Γ΄ επικύρωσε την εκλογή, από αποφάνθηκε ότι η Χέντβιχ πρέπει να κυβερνήσει υπό την επιτροπεία του πατέρα της και της πρεσβύτερης του Κβέντλινμπουργκ, ώσπου η να γίνει 20 ετών. Πράγματι το 1465 περιβλήθηκε με τα διάσημα από τον εκ μητρός θείο της Φρειδερίκο Β΄ της Γερμανίας και ξεκίνησε να διοικεί το αββαείο-πριγκιπάτο μόνη της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Vollmuth-Lindenthal, Michael: Äbtissin Hedwig von Quedlinburg. Reichsstift und Stadt Quedlinburg am Ende des 15. Jahrhunderts, in: Mitteldeutsche Lebensbilder. Menschen im späten Mittelalter, Werner Freitag, Böhlau, Cologne, 2002, pages 69–88.