Δουκάτο της Βυρτεμβέργης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δουκάτο της Βυρτεμβέργης
14951803

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Διοικητική υπαγωγήΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Γεωγραφική υπαγωγήΒυρτεμβέργη
ΠρωτεύουσαΣτουτγκάρδη
ΓλώσσεςSwabian
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία

Το Δουκάτο της Βυρτεμβέργης (γερμανικά: Herzogtum Württemberg) ήταν δουκάτο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν μέλος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1495 έως το 1806.

Η μακρά επιβίωση του Δουκάτου για πάνω από τρεις αιώνες οφείλεται κυρίως στο μέγεθός της, καθώς ήταν μεγαλύτερη από τους άμεσους γείτονές της. Κατά τη διάρκεια της προτεσταντικής μεταρρύθμισης, η Βυρτεμβέργη αντιμετώπισε μεγάλη πίεση από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για να παραμείνει μέλος. Η Βυρτεμβέργη αντιστάθηκε στις επαναλαμβανόμενες γαλλικές εισβολές τον 17ο και 18ο αιώνα.

Η Βυρτεμβέργη βρισκόταν κατευθείαν στο δρόμο των γαλλικών και αυστριακών στρατών που συμμετείχαν στη μακρά αντιπαλότητα μεταξύ του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Αψβούργων. Το 1803, ο Ναπολέων προήγαγε το Δουκάτο σε Εκλεκτοράτο της Βυρτεμβέργης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Την 1η Ιανουαρίου 1806, ο τελευταίος εκλέκτορας ανέλαβε τον τίτλο του Βασιλιά της Βυρτεμβέργης. Αργότερα εκείνο το έτος, στις 6 Αυγούστου 1806, ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Φραγκίσκος Β´, κατάργησε (de facto) την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]