Δομίτιος (κόμης της εώας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομίτιος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Περίοδος ακμής4ος αιώνας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΚόμης της εώας

O Δομίτιος (Domitius) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από κάποιους ερευνητές ταυτίζεται με τον Ευτόλμιο[1].

Ο Δομίτιος ήταν γιος ενός άγνωστου ατόμου και αδελφός του Ευμόλπιου. Είχε παιδιά που πήγαν να σπουδάσουν στη Φοινίκη και την Αίγυπτο και ήταν συγγενής με τον σοφιστή Λιβάνιο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 357-358, όταν υπηρέτησε στο προσωπικό του Πραίτωρα Ιλλυριακού Ανατόλιου (357–359), ίσως ως σύμβουλος. Το 357, βρισκόταν στην Αντιόχεια και το 358 ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια. Στη συνέχεια κατείχε υψηλό αξίωμα στη Συρία, ίσως Κόμης της εώας.

Χρησιμοποίησε την Αντιόχεια ως βάση για να επισκεφτεί τις πόλεις υπό την εξουσία του. Μία από τις επιστολές του Λιβάνιου[2] δίνει ενδείξεις ότι η Αίγυπτος ήταν υπό την εξουσία του, αλλά σε αυτό το απόσπασμα λέγεται ότι θα ήταν ντροπή αν πήγε στην Αίγυπτο χωρίς να έχει λάβει πανηγυρική από τον Λιβάνιο και ακολουθεί ένα άλλο απόσπασμα που υποδηλώνει ότι η θητεία του πρέπει να τελειώσει. Οι συγγραφείς του The Prosopography of the Later Roman Empire προτείνουν ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπως αναφέρεται από τον Λιβάνιο, πραγματοποιήθηκε αφού εγκατέλειψε την θέση του[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martindale 1971, p. 264.
  2. XI.21
  3. Martindale 1971, p. 263-264.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martindale, J. R.; A. H. M. Jones (1971). «Domitius 1». The Prosopography of the Later Roman Empire, Vol. I AD 260-395. Cambridge e Nova Iorque: Cambridge University Press